Cum te imparti intre responsabilitatile legate de copil si cele de serviciu?

Foto: Baby-chick.com

Vine o vreme in viata fiecarei mame cand, din motive care de cele mai multe ori tin de continuarea carierei, trebuie sa se intoarca la locul de munca. Daca nu sunt gestionate corect, asa-zisele „despartiri“ de copil pot fi foarte dureroase pentru „ambele parti“. Cum te imparti intre responsabilitatile legate de copil si cele de serviciu?

Esti o femeie activa, de succes care a dovedit ca stie sa isi gestioneze cu maturitate propria viata. Ai dovedit acest lucru din plin si atunci cand ai decis ca iti poti asuma responsabilitatea de a avea un copil. Ai gasit puterea si timpul de a te implica in cea mai complicata „lucrare“ a vietii tale: un copil. Lucrurile par din ce in ce mai echilibrate, stii cum sa gestionezi si partea de ingrijire a copilului, iar la un moment dat s-ar putea sa intre in discutie si reintoarcerea la serviciu. Si atunci, ce este de facut? Vei descopei ca ai nevoie de mai multe trucuri cu ajutorul carora sa mentii lucrurile echilibrate.

In astfel de momente, este posibil sa iti doresti sa te clonezi. :)) S-au schimbat multe lucruri, dar mentalitatea a ramas cam aceeasi si vei constata ca femeia este considerata in continuare principala persoana care se ocupa de cresterea copiilor si care trebuie sa asigure ”ingrijirea” caminului. Si atunci, ce este de facut?

Ai nevoie de mai multa organizare!

Asadar, de unde sa incepi, cum, cand si cu ce mijloace, atunci cand trebuie sa iei o decizie legata de a te intoarce la serviciu si, implicit, de a-ti lasa copilul in grija altcuiva. In primul rand, nu exista o regula pentru alegerea momentului, dar daca nu ai posibilitatea de a sta acasa in concediu de ingrijire a copilului, perioada de doi ani asigurata de stat, atunci va trebui sa incerci sa prelungesti aceasta perioada cat mai mult, mai ales daca micutul tau este alaptat la san sau are anumite nevoi speciale. Medicii recomanda ca bebelusul sa nu fie lipsit de prezenta permanenta a mamei sale mai devreme de varsta de sase luni dar, in egala masura, se poate ca si o despartire la o varsta mai inaintata sa fie considerata dureroasa pentru un copil de doi-trei ani. Asadar, daca de bine-de rau ai trecut peste partea momentului dedicat acestei despartiri, cea mai mare bataie de cap ti-o va da partea de „cum“. Problema este evident cu cine iti vei lasa copilul, mai ales daca intre voi doi s-au stabilit anumite tabieturi, destul de greu de exclus din viata de zi cu zi.

Exista posibilitatea ca tatal sa fie cel care sa preia rolul de ingrijitor principal al copilului, iar legislatia romaneasca ofera acest sprijin, dar, daca nu este posibil, va trebui sa apelezi la ajutorul unei bunici, matusi, al unei bone sau poate varianta unei crese.

Arata-ti si inventivitatea!

In astfel de cazuri, totul depinde de inventivitatea si de energia ta si, mai ales, de cat de bine vei sti sa te organizezi si sa ceri ajutorul celor din jurul tau fara a abuza de acest lucru sau fara a-ti neglija obligatiile fata de familie sau serviciu. Cel mai important este stii sa comunici cu persoanele apropiate, in primul rand, cu sotul. Impartiti-va in mod echitabil indatoririle domestice. Prioritara va fi grija fata de copil si fata de dezvoltarea acestuia. Incearca apoi sa iti planifici mai bine timpul saptamanal: cand se pune masina de spalat, cand se face curat prin casa, cand se fac cumparaturile etc. Atentie, trebuie sa stii ca micutul tau nu isi va progama colicile, durerile aduse de cresterea dintilor, racelile, iar de acii, si noptile tale nedormite, de aceea, fii flexibila. Planificarea sarcinilor saptamanale te va ajuta sa nu ramai in urma, sa ai mai multa flexibilitate in ordonarea programului, sa ai lucrurile sub control. Nu uita ca tatal trebuie implicat in stabilirea obiectivelor pe care le aveti ca familie. Sunt nopti in care poate sa te inlocuiasca el atunci cand micutul plange.

Petrece-ti timpul liber alaturi de el!

Trebuie insa sa nu uiti ca valoarea timpului pe care il petreci tu cu copilul nu poate fi inlocuita de nimeni si de nimic. Chiar daca este foarte mic si te gandesti ca nu intelege foarte multe lucruri, copilul se apropie emotional de persoana care il ingrijeste, fara cuvinte. Fa-ti timp ca macar la sfarsitul saptamanii sa petreci cat mai multa vreme cu copilul, fara a fi intrerupta de alte activitati.

Vorbeste cat mai mult cu copilul tau atunci cand sunteti impreuna si explica-i care sunt motivele pentru care nu poti sa stai intotdeauna impreuna cu el. Spune-i ca, exact asa cum el merge la gradinita, iar mai tarziu va trebui sa mearga la scoala, si adultii trebuie sa mearga la serviciu. Povesteste-i in egala masura cat de important este el pentru tine si cat de mult il iubesti. Incearca sa ii spui cu ce te ocupi si cat de importanta este activitatea ta pentru cei din jur. Spune-i copilului cum ti-ai desfasurat activitatea intr-o zi si ce lucruri noi ai aflat, provocandu-l astfel sa se simta bagat in seama si sa povesteasca in ce mod si-a petrecut si el ziua.

Fiecare minut pe care il poti dedica micutului tau este extrem de pretios. Fii cu adevarat prezentă. Reinventeaza-te si, oricat ai fi de obosita, incearca sa folosesti timpul disponibil la maximum. Plimbati-va impreuna, citeste-i copilului si jucati-va. Poti incerca sa iti antrenezi micutul in activitati casnice, cum ar fi sa mergeti la cumparaturi, sau sa te ajute la gatit.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here