Cum te descurci cu doi (sau mai mulți) copii mici

Foto: momnewsdaily.com

”Viața cu un copil? Parfum!” mi-a spus prietena mea, mamă de doi copii, într-o zi când am reușit ca, după multe planificări, să ne vedem cu copiii în parc. ”Cu doi copii și mai ales mici, să vezi distracție! Nu știu cum se descurcă Icsuleasca cu doi toddleri gemeni și cu un proaspăt bebeluș…O, nici nu vreau să-mi imaginezi…” a completat ea. 

Dragă mamă, cum te descurci cu doi (sau mai mulți) copii mici? 

Cu multă răbdare, blândețe față de tine și încredere că totul va fi bine.  Reține că, majoritatea oamenilor știu (sau ar trebui să știe!) ce înseamnă să ai grijă de copii – s-au confruntat cu aceleați probleme sau situații ca și tine și înțeleg cum te simți. Așadar, dacă trebuie să schimbi planurile în ultimul momemtn, schimbă-le, nimeni nu va fi surprins. Și, dacă trebuie să ceri ajutor ca să te descurci cu doi copii mici, cere-l – în mod normal, oamenii vor dori să te ajute. Fii sigură că nu ești singura căreia îi este greu să satisfacă în același timp nevoile a doi sau mai mulți copii mici.

Următoarele idei/sfaturi ar putea să te ajute:

Totul este despre planificare/organizare. Încearcă să faci tot posibilul să-ți planifici zilele, mai ales în timpul săptămânii, ca timpul tău să fie cât mai organizat. Rutina ajută! Chiar dacă bebelușii și copiii mici sunt imprevizibil (având propriul lor program), un plan schematic te poate ajuta, asta ăți va da și un sentiment de control.

Nu uita de adaptare! Oricât de organizată ai fi, vor apărea situații (multe) neașteptate și va trebui să fii flexibilă, să te adaptezi ”din mers”.

Redirecționează anumite sarcini. Dacă poți să scapi de anumite treburi casnice, ar fi minunat, fie că este vorba de a achiziționa o mașină de spălat vase, un uscător de haine, fie de a mai comanda din când în când de mâncare sau de a ruga una dintre bunici să se ocupe mai des, fie de gătit, fie de anumite treburi casnice, astfel încât să te poți concentra mai mult asupra îngrijirii copiilor.

Fii realistă și blândă cu tine! Da, știu, toți vrem să le facem pe toate și uneori chiar avem impresia că le facem, dar nu av em cum să facem astfel la nesfârșit. Ar trebui să-ți cunoști limitele. Nimeni nu are rezerve nelimitate de energie și entuziasm. Acceptă ajutorul când ți se oferă și cerel-l când ai nevoie de el!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here