Copilul de astazi este mai stresat decat cel de ieri

Parintii din prezent, cei pe care ii vad zilnic in jurul meu, la metrou, claxonand in trafic, la coada de la supermarket si tot asa, considera ca puiul lor este lipsit de stres. Doar toate nevoile primare ii sunt indeplinite, nu? Are o camera plina cu jucarii, merge la unele locuri de joaca, se intalneste cu alti copii de varsta lui, are un program de activitati. Despre ce stres ar fi vorba? Cu toate acestea, copilul de astazi este mai stresat decat cel de ieri.

Citeste si: Observi cum copilul tau nu mai are timp sa fie copil?

Copilul nu e imun in fata stresului. El este foarte sensibil la evenimentele si lucrurile din jurul lui care se schimba, la emotiile si reactiile parintilor, chiar daca nu le exprima prin cuvinte.

Daca un parinte ramane fara job, copilul trebuie sa se adapteze la bugetul existent, clar redus, iar cel mai greu ii este sa se adapteze nu la acea problema financiara, ci mai degraba sa reziste in fata schimbarilor emotionale, de dispozitie ale parintelui ramas fara serviciu, scrie healthychildren.

Sau poate trebuie sa se lupte cu episoade de bullying de la locul de joaca, de la gradinita sau de la scoala? Sau sa se mute intr-un alt cartier unde nu are prieteni? Sau unul dintre parinti este grav bolnav? Sau este foarte dezamagit ca prietenii refuza mereu sa joace fotbal cu el? Sau simte acea presiune ca nu se imbraca „potrivit”, ca toti cei de varsta lui? Sau poate ca nu are notele pe care si le doreste parintele?

Din ce in ce mai multi specialisti sustin ca, in prezent, copiii se confrunta cu mult mai multi factori stresanti decat cei din generatiile precedente si ca au din ce in ce mai putin suport real din partea adultilor.

In trecut familia insemna: mama, tata, frati si surori, bunici, strabunici, matusi si unchi, verisori etc. In zilele noastre, familia inseamna: parinti divortati, familie monoparentala, familie alcatuita din mama si tata vitreg sau viceversa, bunicile sunt departe sau indisponibile pentru ca lucreaza sau pentru parintii ca au divortat si s-au certat etc.

Citeste si: Studiu: stresul din familie afecteaza imunitatea copilului

Daca totusi copilul este norocos sa locuiasca impreuna cu parintii, care au o relatie sanatoasa si stabila, atunci micutul se poate confrunta cu alte probleme: parintii au joburi in ture, petrec mult prea putin timp calitativ impreuna cu el, copilul sta la programe prelungite la gradinita, ramane la programul de after school, este inscris la cateva activitati extra. Iar toate acestea pot fi epuizante. Si stresante.

Copilul de astazi este obligat sa creasca mai repede.

Sa se maturizeze mai repede.

Sa invete sa fie adult mult prea devreme.

Copilul de astazi este mai stresat decat cel de ieri.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Opreste-te din ce faci acum, mergi si cuprinde-ti copilul!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here