Ce intrebi bona la primul interviu

Sursa foto: www.verywellfamily.com

Misiunea parintilor care cauta o bona prin intermediul unei agentii de recrutare incepe prin descrierea profilului persoanei care va fi selectata pentru interviu si se continua cu intalnirea propriu-zisa cu candidatele potrivite. Prima intalnire cu posibila bona este un moment delicat si important in care ambele parti trebuie sa se cunoasca, iar parintii trebuie sa se convinga daca aceea este persoana pe care o cauta pentru copilul lor.

Pentru ca agentia de recrutare sa poata cauta si propune candidate la postul de bona intr-o familie este necesar ca, impreuna cu parintii, sa se realizeze un profil care sa defineasca dorintele acestora. In acest scop, parintii vor da, printre altele, detalii legate de personalitatea bonei dorite, varsta, instruirea si experienta pe care ar trebui sa o aiba bona. Parintii trebuie sa stie ca atunci cand apeleaza la o agentie de babysitting, candidatele sunt selectate in urma testarii si evaluarii efectuate de psiholog. Aceasta etapa contine, in afara testelor aplicate, care pun in evidenta profilul psihologic si personalitatea bonei, si un interviu, o discutie pe care o are psihologul cu potentiala bona, discutie in care i se pun intrebari legate de familia ei, de locurile de munca anterioare si motivele pentru care a incetat colaborarea, intrebari legate de modul in care si-a crescut propriii copii si de modul cum reactioneaza in situatii de criza. In urma testelor si a acestui interviu, se face fisa care contine descrierea profilului bonei. Ceea ce insa nu stie agentia este profilul familiei, personalitatea parintilor si, mai ales, a copilului cu care va trebui sa colaboreze bona. De aceea, este foarte important sa existe intalnirea dintre candidata si parinti, pentru a vedea daca pot porni pe acest drum comun care vizeaza cresterea si formarea celui mic.

Ce este important sa afli despre bona

Este bine ca intalnirea dintre parinti si viitoarea bona a copilului sa se realizeze ca o discutie libera in care parintii sa afle cat mai multe detalii despre aceasta. Totusi, parintii trebuie sa aiba trasate dinainte liniile discutiei pe care vor sa o aiba. O discutie provocata in care bona povesteste intamplari din experientele anterioare va da raspunsurile asteptate, insa in alta forma. Atunci cand va intalniti cu bona, trebuie sa vedeti daca este o persoana ingrijita, curata si sa observati limbajul trupului. Daca este prezent copilul la interviu, urmariti daca bona relationeaza cu el sau daca vorbeste doar cu voi.

• Intrebari directe pe care le puteti pune: unde a mai lucrat si de ce a plecat de acolo; daca pastreaza legatura cu familia anterioara; cum se desfasura ziua de munca (evident, depinde de varsta copilului); cum relationa cu ceilalti membri ai familiei.

• Intrebari care vizeaza perioada colaborarii, motive care ar putea duce la intreruperea acesteia: daca are copii si varsta lor; daca are parinti in varsta si care este starea lor de sanatate; starea de sanatate a ei – daca are probleme cu coloana (cand aveti un copil mic pe care trebuie sa-l ia in brate); daca a avut operatii; daca are hipertensiune; daca ia medicamente si pentru ce.

• Intrebari legate de colaborarea cu voi, parintii copilului, adica zona in care locuieste si ce mijloace de transport are la dispozitie, programul si disponibilitatea la flexibilitate si, mai ales, pretentiile financiare, pentru ca este un loc de munca si trebuie platit. Este bine sa o lasati si pe bona sa puna intrebari, pentru ca este o intalnire in care se stabileste o relatie reciproca si candidata are dreptul sa stie care ii sunt obligatiile, sa stie care este programul copilului, cum este amenajata casa, ce are voie sa faca si ce nu, deci nu va suparati daca pune si ea, la randul ei, intrebari, este firesc!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here