Ce inseamna relatie sanatoasa intre mama si fiul adult? Da, iar vorbim de soacra!

Sursa: Houston Moms Blog

Ideile pe care le avem in prezent despre care este rolul fiecaruia intr-o relatie (in special in functie de gen) s-au mai schimbat, spre deosebire de generatiile anterioare. Cu toate acestea, anumite „patterne”, legate de generatia mai in varsta inca sunt simtite. Unele dintre ele au legatura cu relatiile dintre mame si fii adulti, persistand chiar si atunci cand acestia sunt deja soti si tati. Hai sa intelegem mai bine ce inseamna relatie sanatoasa intre mama si fiul adult. Da, iar vorbim de soacra!

Conflictele dintre MAMA si SOTIE

O relatie sanatoasa si solida cu mama este un element bun pentru o viata fericita de familie. Daca mama si-a ajutat baiatul sa-si dezvolte inteligenta emotionala, atunci in cele mai multe cazuri, atunci cand acesta va ajunge adult, va fi mult mai intelegator cu sotia/partenera lui. Un astfel de barbat cu siguranta nu va avea nicio legatura cu ideea de “macho”.

Si totusi, sunt inca destul de multe situatii in care apar conflicte intre mama fiului adult (sotul) si partenera acestuia (sotie), mai ales atunci cand nu sunt bine delimitate rolurile fiecaruia.

Conflictele pot exacerba in special in situatia in care mama este divortata, vaduva, singura, pentru ca in acest caz, mama ii confera fiului rolul de “barbat al casei” si ii cere mereu suportul, iar o astfel de relatie nu este tocmai sanatoasa.

Cum sa mentii un echilibru intre aceste relatii?

Cel mai bine este ca fiecare participant sa-si stie rolul si sa incerce sa mentina o armonie cu toti ceilalti „participanti”. Bineinteles ca sotia va fi pe primul loc in viata fiului, dar acest lucru nu inseamna ca fiul nu trebuie sa acorde timp, atentie si energie si in ceea ce o priveste pe mama.

Sfaturi pentru mamele „de baieti” (mai ales, daca acestia sunt barbati in toata firea, au sotii si copii):

  • Sa nu-i ceri fiului sa faca lucruri pentru tine, daca ai resursele necesare,
  • Nu-i vorbi fiului adult de parca ar fi in continuare mic si neajutorat, asculta-l ce are de spus, respecta-i parerea,
  • Rezista nevoii de a sugera solutii la problemele cu care se confrunta fiul tau cu sotia lui. Au nevoie sa gandeasca, sa gaseasca solutii si sa decida ei doi, impreuna, ca echipa.
  • Incearca sa-i tratezi in mod egal: atunci cand ii suni, vorbeste cu ambii, daca sunt disponibili. Atunci cand faci cadouri, foloseste pentru fiecare aceeasi suma de bani.
  • Nu uita ca esti bunica si nu parintele copilului.
  • Respecta limitele si regulile parintilor atunci cand este vorba despre ingrijirea si educatia nepotului/nepoatei.
  • Atunci cand iti suni fiul, asigura-te ca este o ora potrivita si pentru el (bineinteles, daca nu este cu adevarat o urgenta),
  • Daca locuiesti aproape de fiul tau, rezista tentatiei de a veni prea des in vizita si mai ales neanuntata!

Citeste si: Mama, tata, copilul si soacra

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here