Ce inseamna parinte pozitiv?

Inseamna un parinte care stie sa fie empatic, care stie sa-si exprime si sa-si regleze emotiile, care nu rabufneste asupra copilului pentru ca are frustrari. Care nu foloseste violenta, de orice fel sau rusinea pentru a-si controla copilul.

Parintele pozitiv este cel care cauta sa se conecteze cu copilul sau, sa-l ajute sa devina versiunea sa cea mai buna, il indruma si il face sa fie increzator in fortele proprii, fiind luminos, dar si realist in acelasi timp.

Citeste si: Cum sa construiesti o relatie excelenta cu copilul tau?

Dar oare functioneaza parentingul pozitiv? Da, spun specialistii. Indiferent ca este vorba despre un toddler sau de un adolescent. Parintele pozitiv creste un copil care isi doreste sa se comporte corect, scrie ahaparenting.com.

De ce nu functioneaza parentingul strict? Pentru ca parintele autoritar creste un copil furios care isi pierde interesul de a le face pe plac parintilor, un copil care nu are incredere in fortele proprii pentru a-si atinge telurile, pentru a-si realiza dorintele.

Citeste si: 5 pasi pentru a creste un copil inteligent emotional

Atunci ai fi tentat sa crezi ca parenting-ul permisiv ar fi mai bun? Nu, nu este. Pentru ca parintele permisiv creste un copil care nu este fericit cu adevarat si care este preocupat sa-si testeze parintii. Le testeaza limitele. Cauta confirmari si reconfirmari ca este apreciat si iubit, nu stie ce inseamna disciplina si nici autodisciplina.

Cel care functioneaza cu adevarat este parentingul pozitiv. Acel parenting pasnic, bland, “arma” caruia este iubirea si conectarea cu copilul.

Studiile arata ca in cazul parentingului pozitiv, copilul este mult mai deschis si accepta ca parintele sa-l ghideze, are incredere ca acesta o va face cu cele mai bune intentii, pentru ca parintele stie sa empatizeze si stie sa reziste tentatiei de a critica si de a pedepsi la orice pas. Iar copilul invata astfel ce inseamna sa respecti, sa fii responsabil, sa fii pozitiv si per total, sa fii fericit.

S-ar putea sa te intereseze si: Copilul nu vrea sa coopereze? Ofera-i posibilitatea de a alege!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here