Astazi este Ziua Mondiala a Comemorarii Bebelusilor si a Copiilor. #ValuldeLumina

Astazi, 15 octombrie, este Ziua Mondiala a Comemorarii Bebelusilor si a Copiilor, iar Superbebe aprinde o candela in amintirea tuturor ingerasilor plecati prea curand dintre noi. Aceasta zi este pentru a-i sprijini pe toti cei care trec prin pierderea unei sarcini, care au pierdut un bebelus la nastere sau in primele luni din viata. #ValuldeLumina

Citeste si: Marturisirile cutremuratoare ale unor femei despre pierderea sarcinii

Miscarea de comemorare a bebelusilor si copiilor a inceput in SUA, inca din anul 1988, cand presedintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorarii bebelusilor si copiilor decedati, iar din 2002 ziua de 15 octombrie, a fost declarata zi oficiala pentru a-i comemora pe micutii trecuti in nefiinta. In fiecare an, in aceasta zi, la ora 19.00 (ora locala din fiecare tara) se aprind lumanari si sunt lasate sa arda timp de o ora, creandu-se asa zis-ul “Val de Lumina”.

In Romania, evenimentul s-a organizat pentru prima data in 2010, la initiativa Biancai Brad, fondatoarea Organizatiei E.M.M.A si a avut loc in Bucuresti, in fata Ateneului Roman si in alte 12 orase din tara si 4 din strainatate.

Incepand din 2017, Organizatia E.M.M.A a organizat acest eveniment altfel, si anume, creand un Val de Lumina preponderent on-line!

Acelasi lucru si-au propus si in acest an, de aceea, toti voluntarii, prietenii si sustinatorii E.M.M.A., sunt invitati sa aprinda in locul in care se vor afla una sau mai multe candele si sa le tina aprinse intre orele 19:00 – 20:00.

„Pentru a avea impactul dorit – adica mesajul nostru sa ajunga la cat mai multa lume, in seara aceea, apelam la toti voluntarii, prietenii si sustinatorii E.M.M.A., sa aprinda candele, sa faca poze si sa faca „live”-uri pe Facebook si alte pagini de socializare (care sa dureze cateva minute, filmand candelele aprinse), – pentru a crea un Val de Lumină, virtual!” au scris cei de la Organizatia E.M.M.A pe pagina oficiala de Facebook.

Pentru o vizibilitate mai buna a evenimentului, in mediul virtual, atunci cand este postata poza (sau filmuletul) cu lumanarile/candela sa folositi:

#ValuldeLumina
#WaveOfLight
#2020

Cateva date alarmante:

  • Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2017 au decedat 4, 1 milioane de copii sub varsta de 1 an.
  • 1360 de copii au murit anul trecut inainte de a implini varsta de 1 an, in Romania.
  • In 2017, cei mai multi copii sub un an au murit in municipiul Bucuresti – 95, urmand judetele Iasi – 59, Suceava si Constanta – 57, Timis – 56, Brasov si Botosani – 47.
  • Romania e pe primul loc in Europa la mortalitate infantile: de 7,6 decese la 1.000 nascuti-vii, de peste doua ori mai mare fata de media UE, de 3,6 / 1.000 nascuti-vii.
  •  Romania inregistreaza cel mai mare numar de nasteri cu mame intre 10 si 17 ani (Eurostat).

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Intrebarea “cand o sa ai un copil?” doare!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here