Animalul de companie – aliatul excelent pentru dezvoltarea emotionala a copilului

Animalul de companie – aliatul excelent pentru dezvoltarea emotionala a copilului. De ce isi doresc oamenii un animal de companie in casa lor? Ce beneficii poti avea de pe urma unui animal de companie? E totusi greu sa-l intretii. Are nevoie de atentie, de timp si ingrijirea acestuia implica si niste costuri suplimentare. Dar efortul merita, spun studiile.

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Stiti expresia “cainele este prietenul omului”? Chiar este prietenul omului. Si chiar „il face pe om mai sanatos”, spun psihologii de la Universitatea din Liverpool, care au analizat rezultatele obtinute in urma celor 17 studii despre ce efecte au animalele de companie asupra sanatatii mentale a proprietarilor. Concluzia finala a fost ca animalele de companie iti pot imbunatati semnificativ sanatatea mentala. Cele mai mari schimbari au fost observate in cazul celor care sufereau de depresie, dar si in cazul militarilor care se confruntau cu stresul post-traumatic. Mangaierea unui caine sau a unei pisici poate imbunatati simptomele depresiei, scrie psychologytoday.com.

Citeste si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste

Cercetatorii au analizat si rezultatele altor 22 de studii care arata impactul pe care il au animalele de companie asupra dezvoltarii abilitatilor emotionale, sociale, cognitive si comportamentale ale copiilor.

Studiile au constatat urmatorul aspect: copiii care au locuit in casa cu animale de companie au avut anumite beneficii emotionale spre deosebire de cei care nu aveau in preajma un “prieten necuvantator”. Copiii care aveau caini au fost mai putin predispusi la anxietate si cu un nivel mai inalt al stimei de sine. De asemenea, sunt mult mai predispusi sa ia in considerare perspectivele altora, dar au si un nivel mai ridicat de interactiune sociala. Rezultatele au aratat ca animalele de companie ofera un fel de suport psihologic care poate preveni anumite probleme emotionale mai grave.

O alta veste imbucuratoare: studiile efectuate la Universitatea din Wisconsin – Madison arata ca un animal de companie poate reduce riscul unui copil de a dezvolta afectiuni alergice asociate, dar si “de a avea un sistem imunitar mai puternic”, declara medicul pediatru James E. Gern.

S-ar putea sa te intereseze si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here