Adio, iubitule! Cum poti sa te desparti mai usor.

Multe dintre noi ne asteptam sa ramanem indragostite mereu, fara sa facem vreun efort. Credem ca, pentru a fi fericite in dragoste, este suficient sa intalnim persoana potrivita si nu ne gandim ca o legatura care sa-ti ofere satisfactie necesita energie, preocupare si daruire permanenta. Totusi, ai decis sa spui adio iubitului tau. Cum sa faci oare ca sa nu-l ranesti?

Femeile iau o astfel de hotarare dupa indelungi nopti de nesomn, chin, sentimente de vinovatie si nehotarare. Chiar daca faci parte insa din categoria celor hotarate, recunoaste ca nu este simplu sa-i spui unei persoane iubite ca vrei sa te desparti de ea.

Si barbatii pot suferi deceptii uriase dupa o despartire, mai ales daca aceasta este brusca. In conditiile in care isi dau seama ca ceva nu merge in relatia lor asa cum si-ar dori, pot gasi insa taria de a lua o decizie, chiar cu riscul de a suferi ulterior.

Cum reusesc ei sa depaseasca momentul despartirii tine de modul personal in care isi reprezinta interior acest eveniment din viata. Astfel, barbatii pot vorbi cu emotie despre fosta sotie sau partenera, cu toate ca nu ar fi in stare sa se mai intoarca la ea. Barbatii, ca si femeile, pot pastra in inima esenta unei povesti de iubire cu o femeie, dar sa nu doreasca sa mai fie cu ea.
Altfel spus, fara a generaliza, se pot bucura mai usor de libertate si de noua viata.
Un barbat poate fi la fel de afectat ca o femeie de un astfel de eveniment, dar modul in care isi arata sentimentele este diferit. Asta ar trebui sa te faca sa te simti ceva mai bine daca ai ales sa-i spui pa, pa!.

Care ar fi cateva dintre motivele actuale pentru care femeile decid sa-si ia viata in piept fara perechea lor?
Stingerea sentimentului de iubire, lupta pentru putere in cuplu, diferite exigente emotive (tu vrei mai multa tandrete, el vrea mai mult spatiu), asteptari nerealiste asupra casniciei, dependenta emotionala de familia de origine, asteptari diferite legate de rolul femeii, lipsa de respect a partenerului, nemultumirile de ordin financiar.

Oricare ar fi motivul pentru care ai decis sa rupi relatia, daca esti o femeie independenta, vei realiza in timp ca singura poti face mult mai multe lucruri decat daca ramai cantonata intr-o relatie in care nu te simti implinita.

Psihoterapeut Dana Marghidan (Constantinescu) :
Femeile cu care am lucrat in terapia individuala au luat in considerare varianta iesirii din cuplu din motive pe care nu le-as ierarhiza, ci mai degraba le-as exemplifica: infidelitatea partenerului, aparitia altuia, a unei noi alternative de relatie (adesea pe fondul unor nemultumiri in cuplu), comportamentul agresiv repetat al partenerului, sentimentul unei singuratati in doi s.a.
Daca decizia despartirii e deja luata, cuplurile ajung rar la terapie.
Sunt putini cei care stiu ca terapia de cuplu poate avea si aceasta valenta a asistarii lor pentru o despartire cat mai sanatoasa.
O despartire treptata nu implica intotdeauna respectarea sentimentelor partenerului.
In masura in care exista un anumit nivel de maturitate emotionala si de empatie, acest lucru il fac, deopotriva, si femeile, si barbatii.

Cat despre ritmul despartirii, as zice ca n-am intalnit in terapie multe femei care sa se separe brusc de partener. Nu stiu daca asta spune ceva despre comportamentul de gen in ansamblu in astfel de situatii sau despre faptul ca solicita terapie mai ales femeile carora le este dificil sa-si clarifice sentimentele, sa poata numi ce le prieste si ce nu intr-o relatie si sa actioneze in directia buna pentru ele.

Am lucrat adesea cu femei care, desi aveau semnale de toate felurile ca relatia e una mai degraba toxica, ezitau sa le ia in considerare si sa admita posibilitatea separarii.
Sunt mai dispuse femeile sa accepte o impacare? As zice ca da, mai ales cele despre care povesteam mai inainte, cele care au ezitari in a se pozitiona fata de o relatie si in a-si sustine atitudinea.
Oricum, maniera de despartire tine mult de cei doi parteneri si de specificul situatiei lor, asa incat nu se poate generaliza sau nu se poate oferi un set de alternative.
Atunci cand ne despartim, nu e atat de important sa dam bine si sa respectam nu-stiu-ce norme sociale, morale, religioase, cat sa fim oneste cu noi insene si cu partenerul si sa nu luam cu noi ecouri negative pentru alte relatii.
Cat despre trauma, ea exista, nu poate fi evitata si cu atat mai putin se poate transforma in infirmiera pentru partener femeia care tocmai i-a spus adio.

Doi oameni se despart atunci cand cel putin unul dintre ei doreste acest lucru. Mai rar se intampla in zilele noastre si in cultura sa se rupa o relatie contrar dorintelor celor doi.

Daca se poate totusi sa existe niste obstacole, mai degraba as incuraja un cuplu sa le faca fata si sa caute resurse decat sa le ofer sfaturi de resemnare netraumatizanta.

Am fost intrebata ce sfat are psihologul in cazul in care ai spus adio, dar ai vrea sa ramai prietena cu fostul pentru ca ti-e greu sa accepti ca omul care ti-a fost cel mai aproape are acum o relatie cu altcineva. Daca ti-e incomod faptul ca omul acela are o alta relatie si e implinit, inseamna ca despartirea nu e tocmai incheiata si ca nu poate fi vorba de o relatie de pura prietenie. Zicea odata un terapeut intelept ca nu e bine sa lasi afaceri neincheiate in urma, pentru ca ele te urmaresc si interfereaza cu viata ta actuala, chiar fara sa realizezi acest lucru.

Tinand cont de asta, cred ca pentru un buna ziua prietenesc si sincer e nevoie de o despartire sanatoasa si completa.

Aiana Constantin, 22 ani, studenta, are o relatie de 2 ani.

Ca orice om, am trecut si eu prin cateva relatii. Mi s-a intamplat odata sa puna altcineva punct relatiei pe care o aveam de cateva luni si, de atunci incolo, pasul acesta l-am facut eu, in toate relatiile pe care le-am avut. Dar nu fiindca mi-ar fi ramas in cap vreo dorinta de razbunare, ci, pur si simplu, pentru ca nu dadeam de persoane care sa ma satisfaca in adevaratul sens al cuvantului. Relatia era destul de serioasa. Motivele despartirii au fost diferenta de varsta, anturajele pe care le avea fiecare, drumurile pe care porniseram sau, mai bine zis, pe care pornise el. Nu-mi pare rau, nu regret absolut nimic. A fost una dintre experientele de viata care m-au ajutat mult. Ce ar trebui sa imi faca partenerul ca sa-l parasesc? Sa incerce sa ma schimbe, sa fie prea gelos, probleme in plan sexual, sa ma insele, insa aici e un pic relativ. Poate intr-un anumit context, as trece peste. Nu am de unde sa stiu.

Florin Dragomir, 25 ani, director de distributie.
Ma gandesc la ce am simtit cand m-a parasit persoana iubita
Nimic nu mai avea gust, toate culorile erau gri. Si eu am rupt cateva relatii. Una dintre ele, care imi vine acum in minte, era o simpla simbioza din partea mea, trairile ei erau exponentiale, iar eu o vedeam ca pe un os gustos, tocmai bun pentru hoinareala mea de maidanez. Nu aveam motive propriu-zise sa o rup cu ea, pur si simplu eram doi straini ce petreceau un timp mai lung impreuna, iar pentru mine momentele devenisera prea lungi. Acum imi pare rau ca nu am avut rabdare sa o cunosc. Daca as intalni-o acum? Au! Grea intrebare! Nu stiu ce-as putea sa-i spun, dar sigur as fi confuz. Acum, categoric nu as mai termina o relatie in acelasi mod. Am ajuns in punctul in care sfarsesc treptat o relatie, tinand cont de amandoi. Oricare ar fi insa modul de a spune adio, rezultatul e acelasi. As face-o printr-o discutie deschisa, sincera si fara cutite. Daca as avea acum o relatie serioasa si am fi in pericolul de a ne desparti, nu as mai cauta motive, ci solutii de compromis. Iar motivele concrete pentru care i-as zice adio ar fi infidelitatea si lipsa de respect.

Ana Nicolescu, 28 de ani, jurnalist, casatorita.
Mi s-a intamplat si mie sa rup o relatie. Era serioasa si il iubeam cu inocenta si nebunie adolescentina. Imi placea ca tot ce visam se indeplinea sau, cel putin, asa aveam eu impresia. Eram la varsta aceea cand nu masuram timpul, dar el trecea nu in ore, ci in sarutari si escapade. A fost o relatie serioasa pentru ca a fost prima care m-a facut sa uit de dorul de parinti. Ne-am despartit dupa cativa ani. Eu am ales sa rupem relatia pentru ca nu isi avea rostul. Era o relatie fara viitor din cauza departarii. Ne vedeam adunat aproape trei luni pe an. In rest, vorbeam la telefon si ne trimiteam scrisori. Nu imi pare rau, chiar consider ca asa a fost cel mai bine pentru amandoi. Daca as alege sa inchei o relatie, decizia mea ar depinde de: sentimentele lui, respectul dintre noi, trairile mele, experientele pe care le-am avut. Cred ca o relatie trebuie incheiata cu calm, cu responsabilitate, cu argumente, cu sinceritate, cu respect pentru cel cu care ti-ai trait o parte din viata, indiferent de motivele despartirii.

La moda: despartirea prin e-mail
Nu te mai iubesc, adio!. Aceasta este expresia nefericita pe care nimeni nu si-ar dori sa o auda de la persoana iubita. Un trist epilog al unei povesti de dragoste, care de multe ori a fost fericita, poate. E rau sa o auzi si privindu-te in ochi cu persoana iubita, daramite sa primesti un e-mail fara vreo unda de sentiment.

Adica: Oare atata merit?, s-ar intreba unii.
Sigur ca esenta frazei ramane aceeasi, doar modalitatea difera.
Conform unei cercetari efectuate de Hotmail si publicate in Marea Britanie, 10% dintre femeile care folosesc internetul au pus punct cel putin unei relatii amoroase cu un e-mail simplu si sec. Lipsa de curaj. Un alt aspect al vitezei ce pare sa caracterizeze societatea noastra nevrotica. Cercetarea nu releva aceste aspecte, dar incadreaza fenomenul intr-o degradare generala a bunelor maniere in cadrul corespondentei electronice, fara deosebire de sex. Cu alte cuvinte, a rupe o relatie sentimentala cu un simplu click pe butonul Send nu pare sa fie o dovada de bun-gust…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here