Studii si curiozitati interesante despre divort

Exista din ce in ce mai multe studii despre divort. Afla despre cat timp are nevoie o persoana pentru a se decide sa divorteze, dar si care sunt motivele principale invocate la divort.

Ruptura in casnicie nu se intampla, de obicei, peste noapte. Dureaza o perioada de timp pana se ajunge la decizia de a divorta. Un studiu facut de un birou de avocatura din Marea Britanie (Slater & Gordon) a aratat de cat timp are nevoie o persoana pentru a se decide ca cea mai buna solutie ar fi divortul: 24 de luni si 12 zile, din care, timp de aproximativ 18 luni cuplurile incearca sa-si refaca relatia, sa-si imbunatateasca anumite aspecte ale casniciei.

53% dintre cei care se decid asupra divortului discuta mai intai cu altcineva despre acest lucru si abia apoi cu partenerul. 36% sunt de parere ca divortul ar fi considerat si un esec personal. 47% dintre cei care au participat la studiu decid sa lucreze asupra relatiei numai de dragul copiilor, iar 28% dintre mame spun, ca in urma divortului copiii nu mai sunt atat de apropiati de tati.

Conform aceluiasi studiu, iata care sunt cele mai invocate 10 motive de divort: 1. infidelitatea, 2. „nu mai eram fericiti”, 3. „ne contram prea mult”, 4. „nu mai simteam dragoste”,5. „nu mai comunicam”, 6. „ne doream lucruri diferite”, 7. el/ea „s-a schimbat”, 8. „nu ne mai simteam ca a fi parteneri”, 9. „era abuziv(a)”, 10. „aveam probleme cu banii”.

Citeste si: “Ajutor! Parintii mei divorteaza!”

In ciuda stresului, suferintei, dar si a costurilor pe care le implica un divort, 57% din englezii care au participat la un alt studiu despre casatorie si divort considera, ca „e prea simplu sa divortezi zilele acestea” (mai mult de jumatate dintre cei respondenti fiind deja divortati!).

Intr-un alt studiu (Bufallo University) s-a descoperit si o alta cauza majora ce duce la divort  – consumul de bauturi alcoolice de catre unul dintre parteneri.

Un detaliu socant scos la iveala de catre cei de la Universitatea din Suedia este ca partenerii care parcurg pana la serviciu un drum ce depaseste timpul de 45 de minute sunt mai predispusi sa divorteze, spre deosebire de cei care aleg servicii care sunt mai aproape de casa.

In ultimii zece ani la americani circula tot mai des studiul conform caruia 50% dintre cei casatoriti ajung la divort. Mai in gluma, mai in serios, la americani a ajuns sa fie deja o urare la nunta „ sa fii in gasca celor cu 50% care raman casatoriti”.

Si daca tot vorbim despre statistici, ianuarie este considerata in Romania, luna cu cele mai multe divorturi.

Ce motiv scrie cel mai des pe actele de divort din Romania? Nepotrivirea de caracter. Acest motiv poate insuma abuzul emotional, verbal si fizic, consumul de alcool, dar si violenta in familie. Da, suntem poporul unde mai exista inca acea convingere ca “o palma” nu strica. Pe locul doi este infidelitatea. Si curios sau nu, dar prosperitatea financiară nu duce, de regulă, la prosperitate familială. Cu cat e contul mai plin, cu atat scade interesul pentru viata de familie.

O alta cauza este dezvoltarea separata a partenerilor: fie unul se maturizeaza emotional mai repede si celalalt stagneaza, fie e vorba despre dezvoltarea profesionala fulminanta a unuia dintre parteneri, in timp ce celalalt este destul de pasiv in acest sens. Conform Institutului National de Statistica numarul divorturilor aparute din vina sotului este de trei ori mai mare decat numarul divorturilor aparute din vina sotiilor.

Iar conform unor date puse la dispozitie de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAE, varsta la care romanii cer mai des divortul este situata undeva intre 30 si 40 de ani.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here