5 moduri prin care il poti invata pe copil sa te respecte

O familie nu poate functiona fara respect. Nici cu “militarie”, nici cu disciplina impusa exagerat, nici construita pe abuzuri. O relatie dintre parinte si copil nu poate fi functionala si sanatoasa fara respect. Dar cum il inveti pe copil sa te respecte? Nu exista o formula general valabila, dar cu siguranta exista anumite moduri prin care poti avea respectul copilului tau. Afla aici care sunt acestea.

Citeste si: Iata cum poti sa cresti un copil bun!

Respecta-ti copilul

Sau cum era vorba aceeea “nu-i face altuia ce nu-ti place tie sa ti se faca”. Ii arati ca il respecti, atunci cand pui deoparte telefonul si il asculti cand iti vorbeste. Ii arati ca il respecti si atunci cand ii oferi posibilitatea de a alege. Ii arati ca il respecti atunci cand empatizezi cu el, ii validezi emotiile, ii vorbesti ca de la egal la egal si cand ii spui ca ai incredere in fortele lui.

Respecta-ti partenerul

Relatia dintre tine si partenerul tau este primul tip de relatie de cuplu pe care-l vede copilul, este modelul de familie dupa care se va ghida in viata de adult. Atunci cand mama si tata comunica, sunt atenti unul cu celalalt, exista respect intre ei, copilul vede si intelege astfel care este “standard-ul”, cum functioneaza lucrurile in lume si cum “trebuie” sa te comporti intr-o relatie.

Integritatea este importanta

Copilul va observa tot ce faci, chiar si atunci cand ai impresia ca nu te observa. El te urmareste daca esti generos cu ceilalti, daca ai o atitudine corecta, pozitiva, daca vorbesti calm, daca ii barfesti pe ceilalti pe la spate, daca vorbesti cu entuziasm despre serviciul tau sau tot ce faci este sa-ti plangi de mila. Copilul observa daca esti bun cu ceilalti si daca ii respecti pe cei cu care interactionezi.

Citeste si: 11 tehnici care il pot ajuta pe copil sa invete autocontrolul

Nu incerca sa fii prietenul lui

S-ar putea ca partea aceasta sa fie destul de dificila, pentru ca ne dorim atat de mult ca puiul nostru sa ne placa! Dar adevarul este ca el n-o sa te placa mereu, chiar daca o sa te iubeasca. Fii parintele lui, de asta are nevoie, in rest, prieteni o sa-si faca singur!

Spune adevarul

Spune-i in cuvinte simple lucrurile pe care le crezi si cele pe care nu le crezi. Spune-i despre lucrurile pe care le stii si recunoaste ca pe altele inca nu le-ai aflat. Incearca sa faci lucrurile astfel incat sa fii corect, fata de tine, fata de ceilalti. Tine-ti promisiunile. Fii sincer. Fii autentic. Iar aceste lucruri il vor face pe copil sa te respecte.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Iti pedepsesti copilul pentru ca se comporta ca tine?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here