Cum ii schimbam comportamentul copilului fara sa-l constrangem?

Pentru a schimba sau imbunatati comportamentul copilului, fara sa-l sacai, este nevoie sa inlocuiesti expresiile negative cu cele pozitive. Atentia ta este foarte importanta pentru copilul tau. Acesta are nevoie de limite impuse cu dragoste si nu cu autoritate. Prin urmare, comunicarea, laudele atunci cand este cazul, planificarea, constientizarea si atentia sunt principalele aspecte de care ai nevoie in relatia cu copilul tau.

Atentia este cel mai important instrument pe care il ai ca parinte, scrie Psychology Today. Esti cea mai importanta persoana din viata copilului tau. Atentia ta este numarul unul in atingerea scopului copilului. Chiar daca „timpul inseamna bani”, ceea ce trebuie sa stii este ca atentia este… gratuita. Atentia este un instrument important deoarece imbunatateste relatia cu copilul tau si creeaza atitudini pozitive.

Constructiile negative de tipul „nu manca asta” sau „nu face asta”, de fapt, se traduc prin “hei, prin aceste comportamente (negative) am parte de atentie asupra mea”. Asta inseamna ca, pentru a prinde atentia parintelui, copilul va invata rapid ceea ce il deranjeaza si ceea ce nu poate ignora. Copiii se adapteaza foarte repede situatiei.

Citeste si De ce fortam copiii sa faca aceste lucruri?

Relatia parinte-copil se bazeaza, in acest caz, pe un feedback negativ, pe directii si corectii. Cu cat parintele se va axa pe un feedback negativ, pe un comportament al NU-ului, cu atat mai putin copiii vor raspunde pozitiv la indrumarile parintelui.

„Gandeste-te la urmatorul exercitiu: pentru ce fel de sef ai fi dispus sa lucrezi ore suplimentare? Ai putea colabora cu un sef care iti ofera, aparent la nesfarsit, un feedback negativ sau ai fi dispus sa lucrezi pentru un sef care urmareste oportunitati de a-ti lauda munca?”, explica Caroline Thomas, licentiata in asistenta sociala clinica si terapeut pentru copii si familie in Michigan, SUA.

A-i oferi directii si indrumari copilului, protejandu-l de eventuale pericole este absolut necesar in ceea ce priveste rolul de parinte.

„Nu sfatuiesc ca parintele sa elimine aceste corectii care sunt necesare pentru a-si proteja copilul. Tot ce recomand este o schimbare in ceea ce priveste balanta dintre corectii si laude. Asta implica putin mai multa planificare si creativitate din partea parintelui”, a precizat terapeutul.

Tehnica “constructiilor pozitive” se refera la:

  • Identificarea comportamentului pe care ai dori sa-l modifici/sa-l imbunatatesti;
  • Gaseste limbajul potrivit prin care sa-i descrii copilului ce ti-ai dori sa faca;
  • Laudati comportamentul pozitiv de cate ori este nevoie.

Citeste si Copilul tau e agresiv. Cum poti gestiona situatiile de criza?

„Recent, am vorbit cu o mamica a carei fetita alerga oriunde in jurul sau si, inevitabil, tot acest maraton s-a sfarsit cu cateva julituri ale fetitei. In tot acest timp, mama i-a adresat de multe ori sa nu mai alerge, sa incetineasca, transformandu-se intr-o melodie de fundal in mintea copilului. I-am recomandat sa foloseasca constructii opuse pozitive, cum ar fi <<Incearca sa te plimbi>>, in loc sa-i strige fetitei sa se opreasca din alergat. La sfarsitul serii, dupa ce acest plan a fost pus in practica, mama i-a spus fetitei <<Multumesc pentru ca ai ales sa te plimbi>>, iar fetita i-a spus <<Multumesc pentru ca-mi multumesti>>”, a povestit terapeutul.

Pentru ca mama din acest exemplu a constientizat schimbarea care trebuie sa apara in atentia ei, copilul s-a simtit mai degraba mandru decat mustrat. Mamica si-a transformat atentia negativa intr-una pozitiva. Probabilitatea ca un comportament pozitiv sa se intample si in urmatoarele dati a crescut semnificativ. Conexiunea dintre mamica si fetita a devenit simpla si sincera.

Cuvantul-cheie al tehnicii privind constructiile opuse pozitive este planificarea. De exemplu, poti face o lista cu anumite aspecte pe care ai vrea sa le imbunatatesti. Gaseste constructii opuse pozitive pentru acestea si noteaza-le sau adu-ti aminte de ele pentru a le lauda atunci cand este cazul, scrie Psychology Today.

„Daca iti rogi copilul sa faca o activitate, asigura-te ca o face. Daca il rogi, insa nu urmaresti ce s-a intamplat, copilul va invata ca nu trebuie sa te asculte. Chiar si atunci cand incepe sa planga si sa se supere, este important sa ramai ferm si sa te asiguri ca va face ceea ce l-ai rugat”, precizeaza Asociatia Applied Behavior Analysis Association (ABA) Romania.

Copilul are nevoie de limite impuse cu iubire, dar in functie de capacitatile varstei lui. Copiii care nu primesc deloc limitari in familie vor ajunge, mai tarziu, sa se confunte cu probleme de adaptare. „Aproape intotdeauna, in spatele unui copil care are o problema de disciplina, sta un parinte mult prea permisiv si inconstant in limitele oferite”, scrie UNICEF.

Citeste si Copilul te va ignora mai mult cu cat cresti avertismentele si tonul ridicat

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here