20 de sfaturi pentru o proaspata mama

Photo by Jonathan Borba from Pexels

Vrei sa afli cateva idei, tips-uri si sfaturi din experienta si intelepciunea altor mame (si consilieri in parenting)? Iata 20 sfaturi pentru o proaspata mama.

  1. Traieste dupa principiul <aici si acum>. Fara planuri, fara asteptari, fara sa stai cu grija masinii de spalat, pompei de san, achizitionarii de scutece etc, scrie parents.com. Fii prezenta! Invata sa fii prezenta in viata ta, in viata bebelusului tau. Bucura-te de mirosul pielii lui, de manutele lui mici, de piciorusele pufoase, de zambetul lui, de gangurit, de tot!
  2. Incearca sa-l culci mai devreme seara si tine-te de acest obicei. Mamele cu mai multi copii sustin ca o rutina de seara mai devreme este un mod bun de a avea un copil mai linistit, dar si o mama mai odihnita. Nu uita, consecventa este cheia!
  3. Nu te stresa cu diversificarea! Informeaza-te cat de bine poti, fa-ti un mic plan, dar nu-ti seta asteptari nu stiu de care. Fiecare copil e diferit. Orera-i mancare cat mai variata, dar nu insista si nu te panica.
  4. Fii pregatita pentru zile dificile…cu raceli, nas infundat, diaree etc. Este foarte util sa ai o trusa cu cateva lucruri esentiale pentru principalele afectiuni in cazul unui copil mic.
  5. Imprieteneste-te cu pediatrul. Este esential! Nu uita de vizitele periodice, iar daca este dispus sa-ti raspunda pe skype, Whats app, E-mail etc. esti norocoasa!
  6. Gaseste-ti echipa de suport! Este important sa ai persoane pe care sa le poti suna (oricand!) in caz de…orice (de la un sfat in ceea ce priveste ingrijirea copilului, pana la discutat stiri sau te miri ce).
  7. Cauta sa-ti cunosti copilul! Cum scriam si mai sus, fiecare copil este diferit, este important sa-l cunosti cu adevarat (ce-i place, ce nu-i place, ce-l intristeaza, ce-l bucura, ce reactii are etc).
  8. Implica-l si pe partener! Sa nu faci gresala de a te transforma intr-o supermama/superfemeie care le face pe toate, pentru ca nu-ti doresti sa te trezesti la un moment extenuata de la atatea treburi si frustrata ca nu esti ajutata sau ca partenerul <nu face nimic>. Dar l-ai lasat? I-ai spus? Ai incercat sa-l implici?> Nu uita ca sunteti o echipa!
  9. Pasi mici, dar siguri! Cum scriam si mai sus, fara asteptari prea mari. Ia ntreapata cu treapta, etapa cu etapa: de la rostogolit, la stat in fundulet, apoi ridicat in picioare, apoi mers, de la alaptat, la diversificare, de la biberonk, la baut din canuta cu cioc etc. Ia lucrurile treptat, cu rabdare, firesc, fara stres.
  10. Citeste-i copilului cat de des poti. Si ce daca este bebelus? Lasa-l sa te asculte. Cititul are numeroase beneficii in cazul copilului!
  11. Asculta-i pe toti, dar urmeaza-ti instinctul. Fiecare persoana pe care o vei intreba (sau nu) va avea cate o parere despre cam orice, mai ales atunci cand este vorba depsre cresterea si ingrijirea unui copil. Asculta-i, dar pentru ca iti cunosti copilul instinctual tau de mama va fi care este acel cel mai bun sfat.
  12. Acorda-ti momente de respiro! Da, esti mama, dar ai nevoie si tu mici pauze, in care sa-ti oferi mici bucurii sau pur si simplu sa te odihnesti. O cafea savurata in liniste, lectura unei carti, un film vazut pe laptop (da, stiu, ai pus pe <pauza> de 5 ori, dar tot l-ai vazut), o plimbare de o jumatate de ora prin parc, vizita unei prietene dragi etc.
  13. Fii parintele, nu amicul copilului tau. Copilul are nevoie de parinte, prieteni o sa-si faca si singur. Nu te focusa pe a fi cel mai minunat si <cool> parinte din lume, pentru ca vrei sau nu vrei, dar tot vor fi momente in care copilul tau o sa fie suparat sau nu o sa te placa (pentru ca nu i-ai luat nu stiu ce acadea, nu stiu ce jucarie, nu i-ai dat tableta etc).
  14. Incurajeaza-i independenta. <Da, poti sa tii canuta sa bei apa>. < hai sa te incalti, sa te imbraci>, <Pune-ti sapca pe cap>, <hai sa strangem jucariile> etc, si lasa-l sa se implice in treburile prin casa (bineinteles, sa fie potrivite pentru varsta lui).
  15. Regulile sunt bune. Ai setat anumite reguli? Atunci fii consecvent!
  16. Putina distractie nu strica. Fii si parintele care stie sa se joace!
  17. Spune-i povesti sau inventeaza.
  18. Invata-l despre care sunt valorile importante pentru familia voastra. Explica-i despre traditii, povesteste-i despre tine si despre familia estinsa.
  19. Mai lasa telefonul deoparte
  20. O mica oglinda. Comporta-te cum ai dori si el sa se comporte! Nu uita ca te aude si te urmareste in tot ce faci!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here