Sfaturi/tips-uri sa-i inveti pe copii sa economiseasca banii

Roxana Bucur autoarea cartii pentru copii ,,Maruntila si Bancnotila”, consultant financiar si autoarea blogului  Psihologia banilor iti ofera cateva sfaturi/tips-uri cum sa-i inveti pe copii sa economiseasca banii.

Educatia financiara atat, in ceea ce ii priveste pe copii, cat si pentru adulti, incepe cu un obiectiv, cu un scop suficient de puternic. Daca vrei ca prichindelul tau sa invete sa economiseasca bani, indiferent pe ce termen, stabileste cu el un tel, un scop puternic pentru el atat emotional, cat si realmente, financiar. Acelasi lucru se aplica si pentru adulti. Daca achizitionarea casei proprii este un obiectiv important, atunci acel tel este suficient de puternic pentru a opri impulsurile de cumparare de termen scurt.

 Vezi si De ce sa facem educatie financiara copiilor?

In primul rand, in momentul in care ii faci educatie copilului, in orice domeniu ar fi ea, identifici scopul pentru care ii faci acea educatie. Spre exemplu, daca vrei sa fie un cetatean responsabil si civilizat, atunci educatia pe care i-o faci are acest scop si gasesti parghiile, situatiile, modul in care ii spui si ce ii spui pentru a il determina sa faca acel lucru. Orice act are o intentie. Astfel ca, inainte de toate, atat in ceea ce priveste educatia, cat si in ceea ce priveste partea financiara, ne gasim un obiectiv, identificam scopul pentru care facem sau incepem sa facem.

Roxana Bucur

 

Copiii vor economisi bani pe termen scurt. Prima si prima data copiilor le este de folos sa stranga bani pe termen scurt, pentru a ajunge sa stranga suma necesara sa cumpere ceea ce si–au dorit si astfel sa perceapa ca pot avea ceea ce isi doresc, daca economisesc. Obtinerea a ceea ce si–au dorit, chiar daca cheltuie toti banii, le consolideaza o emotie pozitiva puternica, ceea ce determina crearea obisnuintei de a economisi apoi pe termen mai lung, chiar unul lung. Cele mai multe persoane considera anevoios drumul pana la realizarea obiectivelor financiare, intrucat nu au avut emotia gratificarii prin economisire, setand termene lungi la care nu au ajuns si se demotiveaza pana in momentul in care renunta la a mai economisi vreodata. Emotia pozitiva este arma secreta pentru obtinerea obiceiului financiar de a economisi.

Copiii invata prin imitatie, astfel ca, importanta este si maniera in care actioneaza parintii cu privire la realizarea obiectivelor financiare, daca economisesc sau nu si daca o fac pe termen lung sau nu. Educatia financiara, la fel ca oricare alta educatie, nu poate fi facuta numai verbal, prin imperative, fara ca acel copil sa beneficieze de puterea exemplului parintelui sau care nu scuipa pe strada, care nu arunca gunoiul decat in locurile special amenajate. Copilul economiseste daca vede ca si parintele sau economiseste pentru masina cea noua sau pentru inchiderea creditului la locuinta in care domiciliaza si ca este dispus sa astepte in loc sa se imprumute pentru a merge intr-o vacanta sau sa-si cheltuie banii in mall-uri, chiar daca acele haine sunt la un pret mai redus decat in mod obisnuit.

Citeste si Roxana Bucur isi prezinta prima carte de educatie financiara pentru copii la Zilele Bucuriei

In al doilea rand, economisirea vine cu puterea cresterii averii, in timp. Cu cat peste banii aceia se asterne mai mult timp, gramajoara de bani devine mai mare, se acumuleaza bani mai multi pentru a cumpara lucrul x mai mare sau mai valoros. Cand vor fi mai mari, pe langa banii economisiti, investindu-i se vor obtine sumele necesare pentru a cumpara o masina mai noua, o casa mai mare sau pentru accelerarea inchiderii creditului imobiliar. Investitiile fac ca timpul implicat sa fie mai mic, sumele de bani stransi sa fie astfel mai mare.

Educatia financiara vine din obisnuintele si experientele parintilor nostrii. Daca parintii nostrii nu ne-au oferit aceasta educatie, noi nu avem nicio scuza sa nu fim receptivi la informatia prezenta in piata cu privire la gestionarea eficienta a finantelor personale si la solutiile de salvare si de multiplicare a banilor. Acum, mai mult decat oricand se vorbeste despre educatie financiara in randul copiilor si de planificare si consultanta financiara independenta de scopuri perfide, iar lipsa educatiei financiare nu reprezinta un motiv de a nu acorda importanta cuvenita acestui subiect indispensabil vietii.

Autor: Roxana Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here