Proiect legislativ privind mersul la gradinita: tichete sociale de 100 lei/luna

Un nou proiect legislativ privind mersul la gradinita prevede modificarea Legii 248/2015, prin marirea sumei primite de copiii inscrisi la gradinita, pe tichet social, la 100 de lei si extinderea eligibilitatii pentru familiile care castiga 530 lei/luna pentru fiecare membru, astfel incat sa incurajeze mersul la gradinita.

Citeste si Copilul la gradinita: abilitati mai importante decat rezultatele lui academice

Propunerea legislativa este depusa la Camera Deputatilor prevede modificarea Legii nr.248 din 28 octombrie 2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Propunerea vizeaza cresterea numarului de copii din familii cu venituri reduse care sunt sprijiniti sa mearga zilnic la gradinita.

Astfel, initiativa legislativa prevede schimbarea conditiilor de eligibilitate, de la un venit maxim de 284 lei pe luna pe membru de familie, cat este in prezent, la toti copiii inscrisi la gradinita din familiile care beneficiaza de alocatie pentru sustinerea familiei, in baza Legii nr. 277/2010. Acest lucru ar creste pragul de eligibilitate la 530 lei/luna pe membru de familie.

Totodata, este simplificat procesul de garantare, eliminand cererea. Stimulentul s-ar acorda din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei, iar parintii nu ar mai trebui sa depuna inca un dosar, conform unui comunicat al Asociatiei Reality Check.

Cuantumul tichetului social pe care il primesc copii va creste de la 50 de lei, cat este in prezent, la 100 de lei pe copil pe luna.

Initiatorul are in vedere si introducerea responsabilitatii primarilor si directorilor de gradinite de a organiza campanii de informare si inscriere in program, de doua ori pe an, potrivit sursei citate.

Citeste si Despre dificultatile de acomodare la gradinita cu Emilian Apostol

,,Tichetele sociale pentru gradinita, reglementate de Legea 248/2015, se acorda in cadrul unui program de interes national inspirat din programul pilot Fiecare Copil in Gradinita al Asociatiei OvidiuRo, implementat in perioada 2010-2015 in 45 de comunitati defavorizate. Conditionate strict de frecventa copiilor la gradinita, tichetele sociale ajuta parintii sa acopere unele costuri de baza ale educatiei prescolare: gustarea zilnica, rechizite sau o pereche de pantofi. Eficacitatea acestui stimulent, strict conditionat de prezenta, este confirmata de frecventa copiilor saraci la gradinita, care s-a imbunatatit semnificativ dupa aparitia legii. Daca inainte de lege, rata medie de prezenta la gradinita a copiilor din familii sarace era sub 50%, in al treilea an 74% dintre copii au avut prezenta regulata”, arata Asociatia Reality Check.

Potrivit acesteia, multi parintii inca nu acceseaza acest stimulent, din diferite motive.

,,In anul scolar 2016-2017 au fost inscrisi in program 70.000 de copii din cei 110.000 estimati ca fiind eligibili. In 2017-2018, cifrele arata ca de lege au beneficiat doar 46.500 de copii din 107.000, iar in acest an scolar in program sunt inscrisi cel mult 45.000 de copii din cei 79.000 estimati”, mai transmite Asociatia.

Reprezentantii asociatiei transmit ca, din 2016, statul roman ofera tichete sociale de 50 de lei pe luna pentru a creste prezenta copiilor saraci la gradinita si a reduce astfel riscul de abandon scolar, pe termen lung.

Proiectul este initiat de deputatul PSD Petre Florin Manole si este sustinut de mai multi deputati si senatori din toate grupurile parlamentare.

Propunerea, care nu este in procedura de urgenta, a fost trimisa Senatului, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz.

Sursa: Mediafax

Vezi si Recomandari generale in legatura cu mersul copilului la gradinita

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here