Primul laborator inteligent dintr-un liceu romanesc

24 de laptopuri cu softuri de design grafic, o tabla interactiva, 5 imprimante 3D monocrome si una multicolora, prima de acest fel din scolile romanesti, 2 scannere 3D, 15 ochelari de realitate virtuala si 2 roboti educationali multifunctionali, asa arata primul laborator inteligent dintr-un liceu romanesc. Este laboratorul digital inteligent SmartLab 4.0 din Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”.

Citeste si Laborator de informatica unic in Romania, adaptat nevoilor elevilor nevazatori

Elevii si profesorii liceului din Capitala sunt primii beneficiari ai proiectului gandit de INACO – Initiativa pentru Competitivitate si finantat de Primaria Sectorului 3. Este un nou concept de pedagogie care, cu ajutorul tehnologiei, ofera un spatiu de invatare deschis si inspirational, ce favorizeaza procesul educational centrat pe elev.

„Inca din 2012 am alocat resurse importante pentru reabilitarea si renovarea tuturor scolilor si liceelor din sector, pe care le-am transformat in cele mai moderne institutii de invatamant din Romania. De asemenea, pentru ca orele de curs sa se desfasoare in cel mai interactiv si modern mod, fiecare clasa este acum dotata cu videoproiector si instalatie de sonorizare, precum si cu internet wireless, necesar desfasurarii orelor de curs la standarde europene. In acest context, este normal ca am fost interesati sa finantam dezvoltarea, in premiera pentru Romania, a acestui proiect pilot, intr-unul din liceele din sectorul nostru. Ne dorim ca astfel de initiative sa primeasca finantari din ce in ce mai des pentru ca sunt convins ca investitia intr-o educatie inteligenta este cea mai buna pentru viitorul copiilor nostri”, a declarat Robert Negoita, primarul Sectorului 3.

Prin intermediul SmartLab 4.0, unul dintre obiectivele INACO este ca scoala sa devina mai atractiva pentru cei mici, nu doar o rutina plictisitoare, sa mearga la ore cu drag, stiind ca vor descoperi lucruri noi, in fiecare zi.

,,Alfabetizarea digitala si tehnologica este deja la fel de importanta ca si alfabetizarea functionala sau igiena. Scoala romaneasca poate deveni mult mai atractiva pentru generatiile actuale prin digitalizarea curriculei prezentate elevilor, prin metode practice, interactive si transdisciplinare, apeland la tehnologie moderna. Laboratoarele digitale inteligente sunt spatii in care oferim asta, incercam sa stimulam creativitatea elevilor si profesorilor. In era tehnologiei 4.0 si 5.0 ne propunem sa crestem tineri deschisi la minte, adaptabili la schimbare, la nou, care sa poata raspunde cerintelor antreprenoriale si pietei muncii in viitor”, a spus Andreea Paul, presedintele INACO.

Smart Lab

Costul laboratorului digital inteligent din Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza” a fost de 209.500,54 lei, fara TVA, si a fost suportat integral de catre Primaria Sectorului 3.

,,Lansarea proiectului Smart Lab 4.0 este o initiativa pionierat a administratiei publice locale a sectorului 3, care vine cu solutii moderne, de ultima generatie, pentru digitalizarea procesului educational. Sunt puse astfel in valoare o serie de instrumente utile si atractive pentru elevi, care vor facilita accesul acestora la cunoastere si ii vor motiva pentru o invatare activa, creativa si responsabila. Totodata, trebuie apreciat interesul si disponibilitatea manifestata de cadrele didactice din Liceul “Alexandru Ioan Cuza” pentru desavarsirea propriei formari profesionale, prin initierea in utilizarea acestor solutii inovative si oferirea, pe aceasta cale, de noi oportunitati de invatare elevilor scolii. Avand certitudinea utilitatii acestui proiect, consider necesara multiplicarea lui in cat mai multe unitati de invatamant din Bucuresti!”, a precizat Ioana Mihaela Neacsu, inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti.

Scoala gimnaziala nr. 45 “Titu Maiorescu” din Bucuresti a fost prima unitate de invatamant din Romania care a beneficiat de un laborator inteligent creat de catre organizatia neguvernamentala INACO – Initiativa pentru Competitivitate.

Scopul transformator al INACO este sa asigure acces gratuit tuturor elevilor Romaniei la educatie digitala inteligenta, prin constructia de Smart Lab-uri 4.0 in toate unitatile de invatamant din tara si instruirea profesorilor. Momentan, exista discutii cu Guvernul Romaniei in vederea accesarii de finantare europeana. Pana la finalizarea acestui demers, vor fi continuate parteneriatele cu autoritatile locale.

Citeste si Un liceu din Bucuresti primeste sprijin financiar pentru un spatiu de…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here