Prima Scoala Mobila din Romania

Municipiul Turda (judetul Cluj) a lansat un proiect educational unic in Romania, menit atat sa combata fenomenul abandonului scolar, cat si sa ii constientizeze pe cetateni asupra importantei educatiei. Parte a acestui proiect este si conceptul Prima Scoala Mobila din Romania.

Citeste si Scoala, un mediu nesigur pentru elevi

Implementarea acestui proiect are scopul de a reduce si preveni abandonul scolar, precum si promovarea accesului egal la invatamant, prin organizarea de programe after-school (inclusiv catering) pentru elevi din ciclul primar, meditatii pentru elevi din ciclul gimnazial, program integrat de tip „A doua sansa”, gradinite estivale, consilierea parintilor, dezvoltarea unor mecanisme locale de sustinere a procesului educational si actiuni de tip „scoala mobila” – o inovatie in Romania.

Interiorul Scolii mobile

,,Acest „atelier mobil” functioneaza deja in Turda. Scoala mobila este un punct de atractie in comunitatile vizate. Este intr-un microbuz de mari dimensiuni, care ofera o prezenta vizibila si atractiva. Aceasta inovatie este o modalitate foarte eficace de a ajunge fizic la copiii care nu frecventeaza scoala si la parintii acestora. Microbuzul este dotat cu bancute si masa de lucru pentru mentorat sau consiliere, birou de lucru cu 2 laptop-uri, imprimanta A3, aer conditionat, TV led interior, TV led in exterior pentru rularea de documentare, marchiza laterala pentru umbra, scaune de exterior, dozator de apa, mini-frigider, cuptor cu microunde, cafetiera, sistem suplimentar de iluminat exterior, scara suplimentara pentru acces usor, generator de curent, optiuni de alimentare cu curent direct la priza externa etc”, a declarat Cristian Octavian Matei, primarul municipiului Turda.

Scoala Mobila este o componenta a proiectului CEPS Turda – Calitate, egalitate si prietenie in scolile din Turda. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritara 6 Educatie si competente, PI 10i „Reducerea si prevenirea abandonului scolar timpuriu si promovarea acesului egal al invatamantului prescolar, primar si secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de invatare formale, nonformale si informale pentru reintegrarea in educatie si formare”. Valoarea totala a proiectului este de 6.172.973,41 lei.

Proiectul se adreseaza unui grup-tinta format din: 60 de copii de varsta anteprescolara de 2-3 ani si 200 de copii de varsta prescolara care provin din grupuri vulnerabile, 480 de elevi din ciclul primar si gimnazial de la 4 scoli din Turda, 50 de tineri care nu au absolvit invatamantul obligatoriu si 260 de parinti/tutori ai copiilor/elevilor in risc de parasire timpurie a scolii din Turda.

In 2018, Romania a inregistrat un nivel ingrijorator al abandonului scolar timpuriu, de 16,4%, fiind devansata in acest clasament negativ realizat de Eurostat in randul tarilor membre ale Uniunii Europene doar de Malta si Spania. Totodata, pana in anul 2020, tara noastra si-a propus sa reduca abandonul scolar timpuriu la 11,3%, in contexul in care media Uniunii Europene, in 2018, era de 10,6%.

Citeste si O scoala, aflata langa o centrala atomica dezafectata, a fost inchisa

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here