Ce faci atunci cand copilul nu se acomodeaza (plange) la gradinita?

Fotografie creată de Ba Phi, de la Pexels

Oare cum se va comporta la gradinita? Cum va relationa cu doamna educatoare, cu ceilalti copii? I se va face dor de noi? Va plange din cauza ca-l vom lasa singur?

Sunt intrebari pe care, cu siguranta, si le adreseaza fiecare parinte in momentul in care se hotaraste sa-si duca fetita/baietelul la gradinita, locul unde practic fiecare copil incepe o alta etapa a vietii sale. Dar ce faci atunci cand  copilul nu se acomodeaza (plange) la gradinita?

Daca pana in acest moment universul copilului era reprezentat de casa unde traieste, familia implicata permanent in toate activitatile copilului, de acum inainte situatia se va schimba. Gradinita este un mediu nou pentru copil, de aceea el trebuie pregatit cu mult timp inainte de a o incepe.

Parintii sunt cei care trebuie sa-i explice cu mult tact, cu multa rabdare de ce trebuie sa mearga la gradinita. Tot ceea ce se-ntampla in gradinita trebuie sa-i apara copilului ca o lume de basm, unde totul e la superlativ si unde descopera tot ceea ce i-ar placea sa descopere cu parintele. Cu cat i se vor povesti mai multe lucruri despre aceasta lume noua pentru el, cu atat va deveni mai curios sa descopere acest nou, iar gradinita ii va fi deja familiara.

Sunt copii care nu se acomodeaza chiar din prima zi, lucru care nu ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti. Pentru a se putea adapta la gradinita, copilul trebuie in primul rand sa plece de-acasa, sa stea separat de parinti pe toata durata programului de la gradinita. Evident, rolul cel mai important revine si de aceasta data parintilor care sa constientizeze faptul ca iesirea din casa va fi benefica. Altfel, ei se vor confrunta cu un refuz categoric din partea copilului care, ulterior, se va transforma intr-o stare accentuata de suferinta, de neliniste, lipsa de protectie si va culmina cu un plans care nu mai inceteaza.

Copiii au un spirit de observatie foarte bine dezvoltat si speculeaza orice, prin urmare nu le va fi foarte greu sa remarce ca atitudinea pe care o manifesta influenteaza reactiile parintilor. De aceea, comunicarea are un rol esential in acest moment, mama sa-i solicite copilului sa povesteasca tot ce-a facut la gradinita, ce-a mancat, cu cine s-a jucat, ce poezie/cantecel a invatat, ce i-a placut, ce nu i-a placut, sa colaboreze permanent cu educatoarea pentru ca adaptarea sa fie mai usoara.

De asemenea, cadrul didactic trebuie sa-l implice pe copil intr-o activitate pe care o place cel mai mult (aflat de la parinti), sa-l faca sa uite ca e departe de mama, fiinta care pentru el reprezinta siguranta, increderea, grija. Daca va plange mai multe ore in sir, parintii trebuie sa ceara ajutorul unor specialisti, dar nu renuntand la frecventarea activitatilor de la gradinita, ci in paralel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here