O masa calda, zilnic, pentru elevii din 50 de scoli romanesti

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri lista celor 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat in care se aplica, in anul scolar 2017-2018, Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolari si elevi, precum si fondurile necesare finantarii programului.

Guvernul a alocat acestui proiect pilot peste 30 de milioane de lei, suma destinata intregului an scolar 2017-2018, cu finantare asigurata de la bugetul de stat, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri.

”Prima etapa a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolari si elevi s-a aplicat in anul scolar 2016-2017 si a implicat tot 50 de unitati scolare. Cele 50 de scoli in care se va derula etapa a doua in anul scolar 2017-2018 au fost selectate astfel incat fiecare judet sa aiba cel putin o unitate de invatamant inclusa in proiect si, totodata, sa fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate). De asemenea, s-a tinut cont de infrastructura necesara servirii mesei in scoala – daca exista sau nu cantina, daca exista sau nu sala pentru prepararea sau pentru servirea mesei, daca exista sau nu spatiu pentru depozitare”, se arata intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, masa calda sau pachetul alimentar va fi asigurat elevilor si prescolarilor care participa la activitatile didactice, in limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar.

Citeste si: Masa in familie iti fereste copiii de vicii

”Autoritatile locale au posibilitatea sa suplimenteze finantarea din venituri proprii. De asemenea, autoritatile locale care nu sunt incluse in program pot stabili aplicarea acestuia in scoli sau gradinite, in conditiile asigurarii finantarii din venituri proprii. Produsele alimentare distribuite elevilor si prescolarilor vor respecta cerintele de conformitate prevazute in regulamentele europene. Directiile judetene de sanatate publica, respectiv cea a municipiului Bucuresti, vor verifica respectarea normelor si conditiilor igienico-sanitare si a alimentatiei sanatoase in distributia alimentelor. De asemenea, la cererea scrisa a parintilor, din considerente de natura medicala, culturala sau religioasa, pachetele alimentare si masa calda pot fi inlocuite cu produse alimentare adecvate situatiei elevilor si prescolarilor”, se mai arata in comunicatul Executivului.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-terioriale. In termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta adoptata astazi, Ministerele Sanatatii si Educatiei vor elabora norme de aplicare, care se vor adopta prin Hotarare a Guvernului.

Sursa: MEDIAFAX

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here