Manuale scolare. Competitia va exista intre autori, nu intre edituri

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a lansat o competitie intre autorii de manuale, nu intre edituri si cere organelor de urmarire penala sa ia masuri impotriva celor care au lansat pe piata materiale auxiliare, neautorizate, care sunt folosite in procesul educational, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministerul Educatiei a declansat o competitie intre autorii de manuale, dupa ce ministrul Liviu Pop a decis sa renunte la ordinul care limita scrierea manualelor numai de catre edituri si care impunea un monopol in acest domeniu.

“Competitia de autori de manuale a inceput la nivelul sistemului de invatamant din Romania. Noi vom rescrie manualele pentru clasele intai, a II-a si a VI-a pentru ca anul acesta scolar copiii de clasa a VI-a vor intra cu noile manuale scolare si vom completa loturile de manuale pentru clasele a III-a, a IV-a si a V-a. Am vazut ca in cei 5 – 6 ani de zile, unii baroni ai manualelor, nu am fost interesati de toate disciplinele. Vom avea acel manual de baza care va fi corespondentul fiecarei programe scolare pentru noua curricula I – VI. Aceasta competitie este intre autori de manuale si invit pe toti autorii de manuale din toata lumea sa scrie manuale scolare, nu este competitie intre edituri, in care trei edituri blocau, ca asa era legea atunci, blocau accesul altor autori de manuale si ele dictau cu cine si cum se faca manualele. Astazi, orice cetatean din lume care vrea sa scrie un manual scolar pe programa scolara poate sa faca lucrul acesta”, a declarat, vineri, la Bistrita, ministrul Liviu Pop.

Citeste si: Manualele digitale, in asteptare. Doar in doua treimi din scoli avem internet

Pop a explicat si modalitatea in care se vor evalua manualele pe care toti profesorii sunt invitati sa le scrie: “Depunem proiectul de manual la Editura Didactica si Pedagogica, se face evaluarea in asa fel incat in luna mai a acestui an sa avem toate manualele licitate, astfel ca pentru prima data dupa 27 de ani sa avem absolut toate manualele in scoli”.

Pop a mai spus ca se va realiza o prima evaluare, primii trei autori de manuale calificati vor intra intr-o evaluare la nivelul fiecarei unitati scolare, apoi fiecare profesor pe disciplina respectiva va evalua si va spune dintre cele trei variante care este cea mai buna.

„Se face o competitie nationala, cel care a iesit pe locul intai va fi manual unic sau de baza la nivel national. Nu o sa faca nimeni intr-un birou, de la minister, un manual ca asa i se pare lui bine ca trebuie sa functioneze scoala”, a explicat ministrul.

Liviu Pop a declarat la Bistrita ca regulamentul scolilor a fost modificat, principalul motiv fiind limitarea si reglementarea materialelor didactice auxiliare folosite de cadrele didactice, multe dintre ele fara a avea avizul ministerului educatiei.

“Principalul motiv pentru care trebuia modificat acest regulament este legat de auxiliare, pentru ca pana acum nu era reglementat cum ajungea un auxiliar in ghiozdanul unui elev ca sa mearga cocosat, nici cine evalueaza acel auxiliar, nici cine il plateste si nici cine recomanda si ne trezeam cu auxiliare in care faceam experimente cu soareci, ii invatam pe copii sa omoare soarecii, auxiliare in care spuneam ca negrii trebuie faca nu stiu ce cu albii si o entitate cu alta entitate si asa mai departe… Ba mai mult, pe unele dintre ele era pusa sigla ca sunt avizate MEN, in fals, si ii rog pe cei pe care i-am sesizat in scris, institutii ale statului, sa se ocupe si de aceasta parte, a acelor care timp de ani de zile au utilizat sigla MEN pe niste auxiliare neautorizate”, a mai declarat ministrul Educatiei, Liviu Pop.

Pana in prezent, Ministerul Educatiei Nationale a aprobat aproximativ 1.000 de materiale auxiliare care pot fi folosite in scoli si a respins de la autorizare cateva sute, avertizand ca dupa aprobarea Codului de Etica al profesorului, acei dascali care vor utiliza manuale sau auxiliare neavizate de minister vor fi nevoiti sa dea explicatii.

Sursa: MEDIAFAX

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here