Klaus Iohannis: Scolile, universitatile si gradinitele nu se vor redeschide anul acesta.

Sursa foto: Pexels

Presedintele Klaus Iohannis a avut astazi, 27 aprilie 2020, o noua sedinta la Palatul Cotroceni, privind masurile de gestionare a epidemiei COVID-19. La finalul sedintei, presedintele Klaus Iohannis a precizat ca scolile , universitatile si gradinitele nu se vor redeschide anul acesta. Elevii vor invata online, iar anul scolar va fi finalizat pe baza notelor obtinute pana acum. De asemenea, examenele finale vor fi sustinute de elevi, respectandu-se normele de distantare sociala, potrivit digi24.ro.

Iata cateva fragmente din declaratiile presedintelui:

„Tocmai am finalizat o intalnire cu Premierul Orban si mai multi ministri, o discutie in care am evaluat cateva teme foarte importante, si doresc sa prezint concluziile si deciziile la care am ajuns impreuna, fiindca sunt teme privesc pe foarte multi romani. Prima tema – scolile. In momentul de fata, activitatea fizica la scoli, la universitati, la gradinite este suspendata pe durata starii de urgenta. Am evaluat cum putem sa continuam, avand in vedere ca pe 12 iunie anul scolar, in mod normal, se termina.

Trebuie sa fim foarte constienti de faptul ca epidemia nu s-a terminat. Aud de la multi ca este cazul sa ne relaxam, ca vremea este frumoasa si ca epidemia oricum va disparea.

(…)Am avut, ati vazut in statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astazi peste 300. Deci, nu putem sa vorbim in niciun fel despre o relaxare sau despre o incetinire, din pacate, a acestei epidemii. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri destul de simple.

Faptul ca elevii s-ar duce la scoala ar implica, doua riscuri mari. Exista riscul major ca elevii sa duca boala la scoala si exista un risc semnificativ sa duca boala de la scoala acasa. Pe de alta parte, am dorit sa stim si ce fac alte tari. Am constatat ca deja sunt o serie de tari din Uniunea Europeana care nu mai doresc sa redeschida scolile. Sunt cateva tari unde inca situatia este in evaluare. (…) In concluzie, s-a decis astazi ca pentru majoritatea elevilor, in acest an scolar, gradinitele, scolile si universitatile sa nu se mai redeschida. Deci, nu se va intoarce elevul, studentul, fizic la cursuri.

Anul scolar se va incheia pe 12 iunie. Pana atunci vor continua formele de invatamant la distanta, asa cum s-au intamplat lucrurile si pana acum, si pana pe 12 iunie, elevii vor avea mediile incheiate, cu notele pe care le au acum. In cazurile exceptionale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentara. (…)

Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesionala in anii terminali, vor putea reveni la scoala dupa 2 iunie, intre 2-12 iunie, pentru a se pregati pentru examenele nationale. (…)

Examenele nationale – Evaluarea Nationala si Bacalaureatul – se vor organiza asa cum au fost ele planificate din capul locului, insa cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distantare. Vor sta la distanta mare unii de altii, vor intra pe un coridor, vor iesi pe alt coridor. Se vor face dezinfectii regulate, se va masura temperatura tuturor persoanelor care intra in scoala, si multe alte reguli care vor fi explicate in detaliu de reprezentantii Ministerului Educatiei.

Asadar, nu se deschid scolile, nu se deschid universitatile, se continua invatamantul la distanta, insa mediile se incheie, situatia scolara se incheie” a mai adaugat presedintele Klaus Iohannis.

La sedinta au participat prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Surse info: Digi24, Mediafax

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here