La 5 ani suntem toti genii ale creativitatii. Doar ca scoala ne strica…

La 5 ani suntem genii ale creativitatii. Ne nastem cu capacitatea de a fi genii ale creativitatii si imaginatiei. Iar sistemul educational ne prosteste. La propriu. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la NASA.

Cercetatorii americani George Land si Beth Jarman au elaborat pentru NASA un test complex despre cum poti masura eficient potentialul creativ al oamenilor de stiinta si al inginerilor care lucreaza la NASA, cea mai cunoscuta agentie din lume ce se ocupa de cercetarea aerospatiala.

Studiul respectiv s-a dovedit a fi un real succes pentru cei de la NASA, conform ideapod.com, dar si discursului de la TEDxTucson tinut de cercetatorul George Land. Pornind de la acest test, oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe: de unde vine creativitatea si imaginatia? Nu cumva oamenii se nasc cu aceste insusiri? Sau sunt doar abilitati dezvoltate in urma experientei acumulate?

In acest sens, cercetatorii au facut un test pe copiii de 4 si 5 ani. La studiu au participat 1.600 de copii carora li s-a analizat capacitatea de a solutiona anumite probleme, de a veni cu idei noi, diferite si inovatoare.

Iar rezultatul studiului a fost uimitor: 98% dintre copiii participanti au fost incadrati in categoria ”genii ale imaginatiei”!

Citeste si: Ce faci atunci cand puiul tau este ridiculizat de ceilalti copii pentru inteligenta sa?

Dar ce e mai interesant abia acum urmeaza

Rezultatele relevate de test i-au uimit atat de tare pe cercetatori incat acestia au extins studiul, testandu-i pe aceiasi copii si dupa cativa ani (cei din urma avand deja varsta de 10 ani), dar si la varsta de 15 ani. Concluziile au fost dezamagitoare: doar 30% dintre copiii de 10 ani aveau abilitati de genii, in timp ce printre tinerii de 15 ani doar 12% au reusit sa obtina rezultatele respective.

Dar cati dintre adulti mai sunt capabili sa bifeze punctaje de genii? Raspuns: doar 2%.

Si pentru a nu pune la indoiala veridicitatea rezultatelor, testele au fost replicate de peste un milion de ori, scrie Gavin Nascimiento in anewkindofhuman.com.

Scoala anuleaza imaginatia

Ne nastem cu abilitati de genii ale creativitatii, dar in momentul in care intram in sistemul educational (gradinita, scoala, facultate) nivelul de creativitate scade gradual. Scoala este o institutie care a aparut din nevoia de a servi elitele, nu masele de rand, iar educatia a fost intodeauna un mijloc legal de ”indoctrinare in masa”. Totul pentru ca elitele sa-si mentina stilul luxos de viata. Intregul sistem educational a contribuit la reprimarea imaginatiei copiilor.

Cercetatorul George Land spune ca 98% dintre noi avem capacitatea de a fi genii ale creativitatii. Si ca nu e tarziu pentru un adult sa-si regaseasca creativitatea pierduta. Cum anume?

Regaseste-ti creativitatea

Exista doua tipuri de gandiri care au loc in creier: gandirea divergenta si gandirea convergenta. Gandirea divergenta este cea care tine de imaginatie, de gasirea posibilitatilor si solutiilor la probleme, in timp ce gandirea convergenta este cea pe care o folosim atunci cand analizam exagerat, judecam o problema si criticam.

Conform studiilor, copiii sunt invatati sa foloseasca ambele tipuri de gandiri, in acelasi timp. Si aici e greseala, afirma Land, trebuie sa fim mai curiosi si sa criticam mai putin! ”Frica si anxietatea sunt contraproductive”, spune Land.

Gavin Nascimiento vine cu cateva solutii despre cum iti poti recupera creativitatea si imaginatia: sa incepi sa practici yoga, sa meditezi si sa faci exercitii fizice (acestea stimuleaza neurogeneaza – crearea de celule noi in creier). Un rol esential il are si dieta (stiai ca doar 10% din serotonina este produsa de creier, iar celelalte 90 de procente se produc in stomac?). Si poate, mai important de atat: e timpul sa-ti reexaminezi intregul sistem de convingeri si credinte. Adesea convingerile sunt cele care ne limiteaza si ne suprima imaginatia.

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here