Educatia baietilor: unde gresesc mamele? Dar tatii?

Da, te uiti la el si e inca mic. Inca isi imprastie jucariile pe jos, face “vruuuum-vruuum” prin casa si nu-l deranjeaza ca are in coltul gurii gem de prune. Dar baietelul tau creste. Si iti doresti sa-l educi astfel incat, sa ai o legatura sanatoasa cu fiul tau, viitorul adult. Care sunt cele mai frecvente greseli in educatia baietilor pe care le fac mamele? Dar tatii? Ne ajuta sa le evitam, Scarlett Onica, formator si psihopedagog.

Care sunt cele mai frecvente greseli in educatia baietilor pe care le fac mamele?

Scarlett Onica,
formator si psihopedagog

In primii ani de viata mama e totul, nu-i asa? Ea este dragoste, ea este hrana, ea este zambet, ea este incredere, ea este siguranta. Ea daruieste si se daruieste. Mama tinde sa se vada in aceasta pozitie de ,,stalp” si ,,far” pentru tot restul vietii.

Baietii insa cresc. Si este bine ca ei cresc. Nevoile lor se transforma: sugarul devine copil mic ce este extrem de mobil si dornic de explorare. Copilul mic devine copil mare ce merge la gradinita si la scoala si interrelationeaza pe orizontala si pe verticala; alti adulti il vor influenta acum. La pubertate baiatul este interesat de altii, de noi modele, de grupuri mai mult sau mai putin potrivite. Dupa ce termina liceul, baiatul pleaca de cele mai multe ori de acasa. Si mama? Ei bine, mama trebuie sa isi adapteze legatura cu fiul ei de fiecare data, daruind atat stabilitate cat si libertate emotional pentru a-i permite sa se desprinda, sa creasca.

Este foarte important ca mama sa pregateasca baiatul pentru drum si nu drumul pentru baiat! Un baiat are nevoie sa simta cu toata fiinta lui ca mama sa are incredere in capacitatea lui de a-si gestiona propriile experiente.

Citeste si: Adela Popescu: „Am invatat despre mine, ca pot iubi incredibil de mult!”

Cand fiii isi cer autonomia, mamele evita sa o daruiasca

Mamelor le este greu sa isi separe propriile consideratii emotionale de cele ale fiilor lor; le este greu sa nu mai fie centrul universului fiilor lor; le este greu sa se vada iubite, daca nu mai sunt consultate la fiecare pas de catre baietii lor. Mamele se simt ranite si jignite atunci cand baiatul pare rece si nepasator; a-i raspunde cu aceeasi moneda nu este solutia; a-si arata rolul de ghid, de far calauzitor – iata ceea ce ii intareste mamei soclul in ochii baiatului pentru anii ce vin!

“Amputati afectiv” de cuvintele mamei

Mamele indurerate de comportamentul rece al fiilor lor arunca unele cuvinte prin care ii catalogheaza pe baieti nedemni, incompleti, incompetenti, incapabili de a oferi caldura si iubire;  etichetele acestea ranesc adanc baiatul ce isi doreste doar mai multa independenta si uneori il fac sa se vada asa, ,,amputate afectiv” de cuvintele mamei ranite, multi ani in viata sa.

Pentru a-si pastra pozitia intacta, unele mame transmit baiatului ca fara ele nu vor reusi; este un comportament pe care il folosesc din disperare sau din nestiinta. Toate mamele doresc binele fiilor lor, cu siguranta; unele dintre ele ,,taie varfurile aripilor” baietilor intarziindu-le zborul de crestere, inaltator.

Mama – lumina calauzitoare pentru fiu

Sfatuiesc mamele sa ramana pentru fiii lor lumina calauzitoare atunci cand fiul pleaca pe marea involburata. Cand va fi mai greu, cand valurile vor fi mai mari, cand apele vor fi mai negre, cand vantul va indoi catargul, ei bine, ATUNCI fiul va privi in spate; lumina – ghid – izvorata din sufletul mamei il va aduce inapoi, in ape limpezi, in golfuri sigure.

Sindromul “baiatul mamei”:  de ce este important sa se construiasca o relatie sanatoasa si calitativa intre mama si fiu?

Exista o categorie de baieti/barbati care nu reusesc sa se desprinda de sub aripa mamei. La baza acestei relatii superprotective si supersimbiotice sta o problema a mamei. Exista mame ce nu suporta gandul separarii de fiul lor, nu suporta gandul ca baiatul ar putea avea si alte repere in afara de ea. Acest comportament al mamei naste in fiu diferite simptome: dependenta fata de mama, dorinta de a fi ingrijit, rasfatat, protejat; se stinge imboldul baiatului de a fi stapanul propriei vieti. Acest baiat/ barbat va cauta aptitudini materne in femeile din viata lui sau nu va accepta niciodata o alta femeia in viata sa. Se va intoarce iar si iar la cea care i-a dat viata si care refuza sa taie cordonul ombilical.

Relatia sanatoasa dintre mama si fiu este stinsa in acest caz. Refuzand fiului zborul ce inalta, mama va amputa emotional fiul. Il va face sa fie mai putin desi tot ce isi doreste ea este sa fie mai mult, mai grozav, mai minunat.

O mama trebuie sa simta cand sa dea drumul si cand sa-si redeschida bratele. Rolul ei este de a ramane la sol, privind cu incantare cum fiul se inalta mai sus si iar mai sus pe culmile metaforice ale devenirii lui. Mama nu este nici parasita, nici abandonata. Este doar privilegiata urmarind cum fiul ii creste, puternic si darz, cu baza solida, daruita de ea cu atentie, intelepciune, migala si consideratie.

Citeste si: Oana Stoianovici, coach transformational: “Este firesc ca o femeie sa fie mai mult decat doar mama!”

Dar care sunt cele mai frecvente greseli in educatia baietilor pe care le fac tatii?

Ajunsi in perioada adolescentei, unii baieti isi identifica propriii lor tati ca pe ULTIMII OAMENI in care ar avea incredere! Ultimii oameni fata de care s-ar deschide, pe umarul carora ar plange… Cat de mare trebuie sa fie prapastia cascata intre cei doi in copilarie, preadolescenta pentru ca tatii sa fie tocmai in coada?

Majoritatea tatilor vor sa faca ,,o treaba faina” cu baietii lor; oricum vor sa fie mult mai buni decat au fost propriii tati cu ei. Din pacate, foarte putini aleg sa schimbe ceva in comportamentul lor, in modul lor de abordare, in cuvintele prin care sfatuiesc, incurajeaza, imbarbateaza.

Lipsa de putere de ascultare a tatilor si lipsa de empatie a acestora fata de fiii lor transforma mai devreme sau mai tarziu relatia dintre cei doi astfel: tatii implinesc nevoi materiale ale fiilor asteptand in schimb ascultare si respect. Respect care de cele mai multe ori este cerut, nu dobandit, din pacate.

Competitia dintre tati si fii, si critica acerba pe care tatii aleg sa o trimita peste baietii lor – iata doua unelte ce adancesc abisul si stranguleaza o relatie ce ar fi putut fi minunata!

Cumva, dezavantajul asteptarilor tatilor fata de evolutia fiilor lor este ca acestea ii pot impiedica sa vada minunea ce se afla deja in baietii lor.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here