Dan Barna, despre legea privind educatia sexuala: “este o lege medievala”

Vicepremierul Dan Barna sustine ca legea cu privire la educatia pentru sanatate, implicit la educatia sexuala este “o lege medievala”, care ar trebui modificata pentru ca elevii nu pot participa la aceste lectii fara acordul parintilor. Astfel, „obligam in continuare generatii de tineri si tinere sa faca lectia de educatie sexuala in spatele scolii sau in toaleta”, a spus vicepremierul in cadrul unei conferinte de presa.

Un alt subiect care este in dezbatere parlamentara – si e foarte bine ca s-a reusit deblocarea lui – este legea privind educatia pentru sanatate, asa-numita lege pentru educatie sexuala, si aici pozitia este foarte clara: presedintele a retrimis-o in Parlament tocmai din acest motiv. E de neacceptat ca exact acei copii care sunt cei mai vulnerabili sa nu poata participa pentru ca parintii lor nu sunt conectati la agenda publica, ca sa fiu elegant. Exact acei copii nu au sansa sa participe la ore de educatie sexuala pentru ca asa cum este legea acum, se spune ca la ora de educatie pentru sanatate, implicit educatie sexuala, un copil participa doar daca parintele merge cu el de mâna si isi da acordul”, a declarat Dan Barna.

Potrivit vicepremierului la orele de educatie sexuala vor participa doar acei copii care au parinti responsabili.

In loc sa avem, si asta e pozitia sustinuta de USR PLUS, un mecanism prin care acei parinti care din considerente religioase sau orice alte considerente isi retrag copiii de la ora respectiva – si este intr-adevar dreptul lor- , avem o lege care spune ca la ora participa doar acei copii cu cei mai responsabili parinti. In felul asta obligam in continuare generatii de tineri si tinere sa faca lectia de educatie sexuala in spatele scolii sau in toaleta”, a adaugat vicepremierul.

Dan Barna sustine ca daca parintii nu-si pot schimba convingerile invechite, atunci statul ar trebui sa vina cu o lege care sa apare interesele copiilor.

Trebuie sa ne gândim la copii si nu la himerele medievale ale parintilor. Cei care traiesc inca in Evul Mediu pot sa-si asume lucrul asta, dar sa-si asume retragerea copilului, nu statul sa vina sa spuna copiii n-au dreptul la educatie sexuala si doar parintii intelepti si carora le pasa de copii pot sa-si duca copilul la ora. Este o lege medievala si este regretabil ca am vazut – de la PSD nu ne miram, dar am vazut si parlamentari PNL sustinând aceasta initiativa”, a mai spus Dan Barna.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here