Competitia intre copii: ce spun specialistii?

Photo by Lukas from Pexels

Multi parinti sunt ingrijorati in privinta competitiei dintre copii si a efectelor pe care aceasta le poate avea asupra micutilor. Altii sunt de parere ca nu este nimic ingrijorator si ca nu au de ce sa isi faca probleme din acest punct de vedere. Dar ce spun specialistii?

Specialistii sunt de parere ca atunci cand competitia este moderata, este chiar buna pentru copii. Dar o competitie dusa la extrem poate sa devastezxe un copil.

Cercetarile au scos in evidenta faptul ca temperamentul, cultura, talentul si vaarsta afecteaza modul in care copilul percepe sau dezvolta competita cu alti copii.

Copiii nu se nasc cu indemnul de a fi in competitie. Ei invata acest lucru. Cei mici nu intra competitie si nu isi compara abilitatile si achizitiile cu altii decat dupa varsta de cinci ani.

Multi copii nu pot lucra impreuna intr-o echipa mai devreme de a implini varsta de 10 sau 11 ani. Tot cam aceasta este varsta la care cei mici incep sa faca fata cu bine infrangerilor si sa intelaga ce se intampla cu ei.

Copiii au temperamente diferite. Unora le prieste si cauta competita, in vreme ce altii devin nervosi si stresati cand sunt comparati cu alti copii sau li se cere sa fie mai performanti decat alti doi sau trei colegi de-ai lor.

Specialistii sunt de parere ca adultii ar trebui sa trateze aceste cazuri asa cum sunt, individual si in concordanta cu caracteristicile fiecaruia. Nu este cazul sa impingi un copil caruia ii place competitia sa fie si mai competitiv, dar poate fi cazul sa fie nevoie ca un copil reticent sa aiba nevoie sa fie incurajat, mai ales daca dovedeste ca are potential.

Adultii trebuie sa iti aduca aminte ca orice competitie este dificila si ca acest lucru este valabil si pentru copii.

Oricum ar fi ea prezentata, vorbind despre competitie, vorbesti despre invingatori si invinsi.

Daca cineva castiga ceva, cu siguranta ca unul sau mai multi copiii vor fi invinsi. Pierderea poate fi o treaba foarte grea mai ales pentru un copil care isi propusese neaparat sa castige ceva.

A fi competitiv inseamna a fi foarte rapid in decizii, sa dispui de capacitatea de autocontrol, de disciplina si maturitate. Un copil excesiv de competitiv este mai putin preocupat de siguranta.

Care este valoare competitiei pentru copilul tau? Care sunt beneficiile si dezavantajele? Sunt cu siguranta intrebari pe care ti le pui si tu adesea.

Avantajele si dezavantajele competitiei

Competitia poate fi buna pentru copii. Ii poate ajuta sa dezvolte atitudini sanatoase referitoare la a invinge si a fi invins. Copiii devin competitivi pe masura ce isi rafineaza si practica abilitatile, dezvoltandu-si in acelasi timp abilitatile cognitive si de coordonare.

Competitia poate incuraja cresterea si il impinge pe copil spre excelenta. Copiii pot beneficia de competitie, in egala masura, pentru ca ei invata despre abilitatile si limitele lor, isi fixeaza obiective, isi cresc popularitatea, isi dezvolta competenta intr-o anumita arie, incearca diferite roluri, invata regulile jocurilor, invata sa performeze in fata unui grup sau a unei colectivitati si, cel mai important, invata sa lucreze impreuna cu alti copii.

Desi competitia poate fi un foarte puternic element motivator, pot sa apara probleme atunci cand accentul este pus prea puternic pe obiectivul de a fi cel mai bun.

Daca un copil nu se poate bucura de fiecare realizareope care a obtinut-o prin fortele proprii, victoria poate sa nu mai fie un obiectiv de valoare. Competitia ii poate face rau copilului daca ii provoaca rani fizice sau emotionale, ori ambele, se poate simti umilit, stresat ca trebuie sa castige ceva cu costuri foarte mari. Competitia, atunci cand nu se finalizeaza in favoarea copilului, adica, cu un castig, il poate face pe micut sa isi piarda increderea in sine, sa isi diminueze perceptia asupra performantelor si capacitatilor sale, de asemenea, competitia excesiva si fortata poate cauza ostilitate, agresiune sau, paradoxal, il poate face pe copil sa devina in timp nepopular.

Adesea, o competitie dusa la extrem este rezultatul unor actiuni determinatate de parinti, daca acestia ii insufla copilului o astfel de manifestare pentru propriul beneficiu, cel mai adesea fiind vorba de un beneficiu de imagine.

In momentul in care incep sa inteleaga notiunea de competitie, copiii reactioneaza totusi mult diferit fata de adulti. In cazul copiilor, competitia presupune elemente concrete. Pentru a cunoaste obiectele cu care interactioneaza, copilul trebuie sa le vada, sa le atinga, sa le simta, sa le guste si chiar sa auda sunetele produse de acestea.

Copiii sunt concentrati pe ceea ce fac si nu au capacitatea de a-si coordona perfect miscarile. Tot in categoria primelor notiuni de competitie intra si faptul ca cei mici vor sa fie in centrul atentiei permanent, la aceasta varsta.

Sunt dornici sa invete si vor sa fie lasati sa se implice in diverse activitati singuri. Dar nu se pot concentra asupra unei actiuni mai mult de 15-20 de minute.

Invata prin imitatie, le plac jocurile simple cu cel mult 3-4 reguli. Sunt deschisi la tot ceea ce inseamna joaca de dragul jocului.

Spirit de echipa

Un copil poate reusi sa faca fata unei competitii daca in primul rand interactioneaza, prin joc, cu alti copii. Incurajeaza-l sa isi antreneze „muschii competitivitatii”, dar invata-l sa piarda un joc fara sa isi piarda increderea in sine. Activitatile si experientele ajuta la dezvoltarea intelectuala si fizica a copilului.

Pune bazele fair-play-ului, spiritului de echipa si invata-l ca o competitie nu inseamna doar sa fie invingator, ci pur si simplu participant sau invins.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here