Educatie financiara: Banii pe intelesul micului tau „manager“

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

De educatia pe care o dam copiilor nostri depinde evolutia si mai ales reusita lor in viata. Copiii trebuie sa invete sa fie buni manageri ai vietii lor, sa castige si sa cheltuiasca cu masura, sa cunoasca limitele si puterea pe care o au.

<E al meu!> Este prima declaratie a proprietatii din partea copilului care deja, in jurul varstei de 2-3 ani, incepe sa isi afirme simtul proprietatii si legatura absoluta cu obiectele. De aici va porni parcursul destinat in timp sa regleze raportul pe care copilul si mai apoi adolescentul si adultul il va avea cu banii. Gestionarea acestei „relatii delicate“ va fi facilitata doar daca viitorul adult va fi ajutat in copilarie sa depaseasca toate etapele propriei evolutii in mod corect.

DE LA POSESIUNE LA VALOAREA LUCRURILOR

Pentru tine, banii sunt un mijloc de asigurare a existentei. Pentru copil, totul se reduce la un mijloc de a obtine ce isi doreste si, de cele mai multe ori, el asociaza banii cu jucariile sau dulciurile ravnite, pentru ca te aude pe tine spunand asta.

El nu face legatura dintre bani si modul in care se castiga sau faptul ca nu sunt nelimitati. Parintilor le revine sarcina sa il invete pe copil ce inseamna banii si cum sa ii foloseasca, respectand limitele de intelegere pe care le impun etapele lui de dezvoltare. Sunt pareri care spun ca procesul de invatare a valorii banului poate fi impartit in patru faze fundamentale:

Atasamentul fata de lucruri, schimbul: „trocul“ cu lucruri, contravaloarea: banul in schimbul lucrurilor si folosirea si gestionarea banilor, cand copilul e mai marisor.

Trecand prin aceste etape, copilul intelege ca lucrul considerat initial ca fiind proprietatea sa absoluta, care trebuie pazita de ceilalti poate fi schimbata cu altele si, in cele din urma, achizitionata cu ajutorul unui instrument numit ban.

INVATA-L VALOAREA BANILOR!

Este bine sa iei copilul cu tine la cumparaturi si sa ii explici ce faci si pentru ce, sa ii spui de unde vin banii (ca nu apar ca prin minune si ca se castiga prin munca) si ce poti face cu ei. Este bine sa ii arati banii chiar daca in prima faza nu va face diferenta intre ei. Fa-i o pusculita si, pe masura ce va invata cifrele, il poti ajuta sa socoteasca banii pe care ii are. Va intelege astfel si ca acestia se pot termina si ca in momentul in care nu mai are, nu mai poate cumpara ce isi doreste. Poti sa il inveti despre bani si prin joc, activitate fireasca pentru copil, care ii va facilita intelegerea notiunilor abstracte. Un joc precum Monopoly, jucat impreuna, va aduce beneficii atat sufletesti, cat si intelectuale copilului.

De asemenea, poti, pur si simplu, sa te joci cu el „de-a magazinul“, punandu-l, atat in rol de cumparator, cat si de vanzator. Cand creste mai marisor, banii de buzunar, care au devenit deja o obisnuinta atat pentru parinti, cat si pentru copii, pot reprezenta o modalitate buna de a invata micutii cu responsabilitatea cheltuirii si economisirii lor. Ai grija sa fii in primul rand tu un exemplu pentru copil. Daca vrei sa fie responsabil, va trebui sa vada acest lucru in familia lui, pentru ca altfel nu va intelege limitarile care i se impun.

NU-L „CUMPARA“!

Nu face un obicei din a da bani in dar copilului. El trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca acestia se castiga. Daca e mai marisor, poate chiar sa faca diferite lucruri din care sa castige bani. Invata-l sa fie generos si sa faca mici cadouri din banii lui celor dragi.

De multe ori, pentru a invata copilul despre valoarea banilor, parintii il recompenseaza pentru mici lucruri pe care le face sub supravegherea lor, insa acest lucru poate sa ascunda si o capcana. De exemplu, daca vei spune copilului ca, in cazul in care te ajuta sa stergi praful sau sa faci o activitate cotidiana obisnuita, care tine de rutina zilnica a casei, va castiga bani si vei face o obisnuinta din asta, este foarte posibil ca el sa asocieze aceste activitati exclusiv cu castigarea banilor si sa inteleaga ca, ori de cate ori il rogi sa faca ceva in casa, merita o recompensa baneasca.

Colaborarea la activitatile familiei trebuie sa fie benevola si micutul trebuie sa inteleaga ca toti din familie au datorii si ca recompensele sunt morale, nicidecum banesti pentru aceste activitati. De asemenea, nu ii oferi copilului bani ca sa fie cuminte. Trebuie sa inteleaga ca disciplina este o regula pentru care nu se pun conditii si nu se dau recompense materiale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here