De ce bio in alimentatie?

    Foto: Shutterstock

    Terminologia eco/bio este familiara celor mai multi dintre noi. Indiferent ca este vorba de un produs de ingrijire, de o hainuta sau alimente, macar o data si tot am vazut am studiat sau poate chiar am folosit un produs bio.

    Fiind vorba de un curent relativ nou pentru Romania, care cel putin la prima vedere, presupune si achizitionarea unor produse ceva mai scumpe decat marea masa, poate parea pentru multi o fita. Cand vine vorba insa de sanatatea copiilor nostri, poate ca nu ar fi rau sa mai zabovim cateva clipe asupra unor notiuni ce ne-ar putea ajuta sa ne protejam micutii. in astfel de conditii, cu siguranta vei gasi si o modalitate de a-ti reoganiza portofelul, pentru ca copilul tau are cu siguranta dreptul la tot ce-i mai bun.

    Dar ca sa revenim la lucruri concrete, de ce ar trebui sa ne umplem camara cu produse 100% bio/eco? Produsele „bio” pentru copii cu cea mai mare cautare, dar si cele mai cunoscute in tara noastra sunt cele culinare. Un raport al cercetatorilor britanici a evidentiat faptul ca peste 12% din mancarea conventionala a bebelusilor si a copiilor contine legume si fructe contaminate cu reziduuri de pesticide. Este asadar foarte important ca micutii sa manance cat mai sanatos deoarece organismul lor trebuie sa se dezvolte sanatos. in aceste conditii, produsele 100% naturale trebuie sa fie produse, fabricate si pastrate fara niciun fel de ingrasamant chimic, concentrat sau aditiv alimentar bogat in E-uri.

    Altfel spus, laptele bio, spre exemplu, trebuie sa provina doar de la acea vaca care nu a mancat altceva decat iarba nutret crescut natural, fara ingrasamant sau erbicid. Un alt exemplu ar putea fi si legumele, produse pe un teren „curat”, fara ingrasamant chimic sau substante capabile sa le fereasca de mana sau alti daunatori.

    Citeste eticheta

    Specialistii atrag atentia ca primul pas spre un astfel de obicei ar fi acela de a citi eticheta produselor cu foarte mare atentie. Din pacate se fac numeroase confuzii in legatura cu sensul cuvintelor: organic – eco – bio – eco-friendly – ecologic – natural. Ecologic = bio = organic = un produs din materiale organice. Un produs este certificat organic doar daca intreg procesul de productie este certificat ca atare. Nu este suficient ca materia prima sa de pe culturi certificate organic. La preparare nu trebuie folosite chimicale periculoase. in mod special, organismul imatur al bebelusilor este mult mai vulnerabil la substantele nedorite din hrana non-organica, deoarece multre dintre functiile vitale urmeaza sa ajunga la maturitate in primul an de viata.

    Ca o concluzie, mancare bio/organic/ecologic inseamna produse alimentare in cazul carora s-a facut selectia atenta a fermei, departe de zonele industrializate, s-a facut inspectia solului inainte de cultivare, semintele folosite au fost netratate. De asemenea, pentru ca lucrurile sa fie cat mai sigure, inseamna ca a fost certificata absenta oricaror ingrasaminte chimuice sau pesticide si s-au folosit metode naturale pentru imntretinerea culturii bio. in egala masura animalele trebuie sa fie crescute sanatos coform speciei si hranite numai cu furaje naturale, se realizeaza o supervizare permanenta a culturilor si animalelor, plus controale permanente. Nu in ultimul rand, un produs bio/organic/ecologic este echivalent cu absenta organismelor modificate genetic si cu lipsa de reziduuri si substante toxice.

    Info: Iti pui evident intrebarea de unde se pot comercializa produse bio/eco, sau macar cat mai apropiate de aceasta notiune. Cel putin in Bucuresti, exista cateva magazine de acest gen, apoi, mult mai simplu, poti gasi online siteuri care ofera astfel de produse. in egala masura exista unele branduri sunt prezente in farmacii sau in marile magazine. Mai poti cauta si prin pietele volante, unde chiar daca nu ai garantia ca intri in posesia unor produse 100% bio, cel putin certificatul de producator care garanteaza ca sunt facute in gospodariile taranesti iti da bucuria ca ai sansa sa ii oferi copilului o mancarica mai sanatoasa si care are inca savoarea produselor „adevarate”. Toate sunt mai scumpe fata de produsele conventionale dar poate ca merita efortul de a le cumpara cand vine vorba de sanatate.

    Atentie: Daca vei gasi in magazine produse care indica „natural”, „pur” sau „verde”, aceasta etuchetare opresupune ca nu au fost vaplicate toxine, coloranti sau alte tratamente, dar nu inseamna ca sunt certificate organic. Natural inseamna ca se folosesc ingrediente ce provin din plante, dar nu sunt organice (plantele nu sunt certificate ecologic, deci pot sa fi suferit modificari genetice, sa provina din culturi stropite). Eco-friendly sunt produsele cu impact redus asupra mediului, iar green este filosofia de a crea produse eco-firendly. Box: Este foarte dificil ca un produs sa fie 100% organic, fara urme de antibiotice sau hormoni de cresetere, carora li s-au adaugat alte produse de genul pesticidelor, fertilizatorilor sintetici sau carora li s-au adaugat radiatii ionice pentru eficientizarea conservarii. Daca formula produsului necesita de exemplu apa, atunci nu mai este 100% organic intrucat apa permite dezvoltarea bacteriilor

    Info complementara: Pesticidele sunt substante avand ca scop prevenirea, distrugerea, oprirea sau indepartarea daunatorilor. Ingredientul activ, de obiciei singura componenta a formulei mentionate pe eticheta de pesticide, este biologic si chimic activ impotriva unui organism daunator tinta, fie ca este vorba de o insecta, buruieni sau ciuperci. Prin definitie, aceste substante chimice ucid lucrurile vii. in plus, pesticidele, atunci cand fac obiectul diferitelor conditii de mediu, se descompun in alte materiale cunoscute sub forma de metaboliti, care sunt uneori mai toxice decat materialul mama.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here