Dupa ce te-ai luptat luni la rand sa ii prezinti micutului tau tot felul de produse alimentare si sa il convingi sa le manance, se pare ca ati reusit impreuna sa absolviti diversificarea. Dar ce urmeaza?
Te intrebi desigur cum trebuie structurata alimentatia copilului tau, acum, ca a venit momentul cand practic poate manca orice. Sau, aproape orice. Sau cel putin asa pare, ca ar putea manca orice aliment, acum ca s-a facut mare. Multitudinea produselor destinate alimentatiei copiilor ii deruteaza pe parinti. Ceea ce trebuie sa stii acum este ca in intervalul 1 – 3 ani i se vor fixa intr-o proportie de aproape 100 la suta copilului tau obiceiurile alimentare pentru toata viata, fapt de mare importanta pentru starea de sanatate de mai tarziu. Astfel, este recomandat ca un copil peste varsta de un an sa consume zilnic intre 400 si 500 ml de lapte, cate un ou la doua – trei zile, cate 30, 40 de grame de carne de pasare, vitel sau peste, de trei sau patru ori pe saptamana.
Oul este un aliment complet, cu valoare calorica crescuta. Este recomandat consumul oualelor de gaina, iar consumul oualelor de rata trebuie evitat din cauza riscului de producere a toxiinfectiilor alimentare. Oul intreg cu albus, se da copilului dupa varsta de un an si jumatate. Albusul de ou poate determina la unii copii urticarie, edeme si chiar tulburari digestive. Ouale prajite sub forma de omleta, jumari, ochiuri, nu sunt indicate pentru copii mici, adica mai devreme de doi – trei ani.
La randul sau, carnea este un aliment de baza in alimentatia copiilor prin continutul de aminoacizi necesari organismului. Se foloseste carnea de pasare, de manzat si vaca bine fiarta si tocata marunt. Carnea de vita, miel, vanat si porc este greu de digerat pentru copii deoarece are continut crescut de gelatina si lipide. Carnea alba (pasare, peste) este mai digestibila decat carnea rosie, avand un continut mai scazut de tesut conjunctiv. Perisoare din piept de pasare se pot folosi in alimentatia copilului. Ficatul, rinichii, inima si chiar creierul au un continut crescut in vitamine (A, B2, PP) si saruri minerale dar sunt recomandate peste varsta de doi ani.
Copilul poate consuma unt, smantana, frisca si ulei dar sunt sunt interzise mai devreme de trei ani slanina, untura si seul. La fel, mezelurile deoarece sunt prea condimentate, usor alterabile si greu de digerat. In privinta legumelor si a zarzavaturilor, copiii cu varste cuprinse intre unul si trei ani pot consuma cartofi, radacinoase, fasole verde, conopida, dovlecei, spanac, tomate, ardei. Pana la varsta de doi ani sunt contraindicate leguminoase uscate (fasole, mazare, linte). Fainoasele date copilului mic includ painea, mamaliga, orez, paste fainoase, prajituri de casa. Se vor da zilnic fructe, de preferinta crude dar si sub forma de suc natural, compoturi. Copilul cu varsta cuprinsa intre unul si trei ani treibuie sa aiba trei mese principale si una sau doua gustari pe zi.
Info: Este important sa ii impui copilului tau obiceiuri alimentare cat mai sanatoase: program regulat al pranzurilor, evitarea bauturilor dulci la culcare deoarece favorizeaza devoltarea cariilor dentare, evitarea consumului de lichide intre mese pentru ca scad apetitul, evitarea consumului exagerat de dulciuri concentrate intre mese deoarece de asemenea scad apetitul. Copilului trebuie sa i se permita sa isi selecteze alimentele dar cu mare grija de a se asigura o alimentatie echilibrata. Daca copilul refuza un aliment important din punct de vedere nutritiv, se va incerca administrarea lui intr-o forma modificata.
Sfat: Alimentatia dezechilibrata poate avea consecinte grave: anemia hipocroma la copii alimentati in principal cu lapte si produse lactate cu fainoase, carii dentare, de "biberon", la cei care continua sa foloseasca biberonul sau beau la culcare lichide dulci, anorexia neurogena care apare la copii alimentati intr-o atmosferaa stresanta, obezitatea prin exces de calorii, parazitozele intestinale, mai frecvente la copii alimentati neigienic sau care, sunt lasati sa "ciuguleasca" in cursul zilei cu mainile murdare.