E vremea sporturilor albe

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Zana Iarna, imbracata cu rochia ei alba si coronita argintie, si-a trecut bagheta magica pe deasupra noastra amintindu-ne ca in afara de frig, umezeala, guturai si gripa, ea aduce si o vacanta frumoasa, multa distractie, voie buna si timp liber pe care il poti petrece cu copiii la zapada.

    Ce poate fi mai frumos decat sa te distrezi in vacanta de iarna, la munte, alaturi de copii, prieteni si familie, facand sport, ceea ce inseamna de fapt multa sanatate. Sportul este, incontestabil, cea mai binefacatoare activitate fizica la care te poti gandi in momentul in care doresti sa umpli eficient momentele recreative ale piciului tau. Probabil ca daca copilul tau e deja mai marisor ai incercat, mai ales pe timp de vara, sa faci putin sport cu el, chiar daca nu l-ai dus la ceva complicat. Dar acum, e mai greu sa-l duci la inot sau la tenis, chiar si alergatul prin parc, drumetiile prin padure sau mersul cu rolele trebuie amanate pana la primavara. Exista insa numeroase alternative de petrecere a timpului liber, mai ales la munte.

    Conditia principala este sa fie zapada si, cu exceptia saniusului care merge la orice varsta, copilul sa aiba peste patru ani. Daca totusi nu ai sansa de a merge la munte prea repede gasesti cu siguranta ceva de facut si prin oras. Un exemplu ar fi sa mergi cu copilul la patinaj. Nu ai nevoie de un echipament special. Ii poti cumpara patine de la orice magazin de articole sportive, multe fiind si in varianta reglabila. Cel mai simplu este insa sa inchiriezi, pentru ca de obicei exista pachete speciale, astfel ca pentru 20-30 de lei, copilul tau beneficiaza de o ora cu un instructor si echipamentul corespunzator.

    Daca tu stii deja sa patinezi si consideri ca dispui de suficient simt didactic cat sa-ti inveti singura copilul sa patineze poti sa ii dai lectii cu conditia sa nu il stresezi si sa il forteti de la inceput sa ajunga un as in materie. In caz contrar, el va renunta foarte repede, mai ales daca cade si lovitura speriindu-l il determina de se orienteze catre activitati mai pasnice. Teoria este valabila pentru orice alt sport. Copilul asadar nu trebuie fortat sa-l practice. Pentru inceput ar fi bine sa il duci in zona unde se practica sportul respectiv, indiferent cp este vorba despre patinaj, schi sau sanius.

    Copiii, mai ales cei mici, sunt foarte circumspecti pentru ca, pe cat sunt de entuziasti sa descopere lumea si sa se joace, pe atat sunt de tematori. Senzatia de libertate, de a fi stapan pe propriile miscari si atitudini, pe care i-o ofera omului sportul in general, nu este pe placul unoa dintre copii, mai ales daca sunt crescuti mai cocolositi, cum s-ar spune “dupa fusta mamei”. Asadar, toate aceste activitati trebuie prezentate sub forma de joc, de amuzament si mai putin ca idee de competitie.

    Abia dupa ce micutul tau devine stapan pe situatie si decide ca vrea sa progreseze intr-un anume sport, poti sa-i insufli ideea de a se intre ce cu alti mici campioni. Pe de alta parte nu trebuie sa iti fie frica ca sportul ar putea fi prea dur pentru copilul tau. El va cadea si se va lovi la un moment dat, dar aceste lucruri sunt inerente. Important este insa sa practice orice sport sub coordonarea unui specialist, chiar daca il practici si tu pentru ca acela stie cum sa procedeze si sa il determine pe copil sa invete ceea ce i se spune. Tu, chiar daca esti de exemplu o forate buna schioare, poti risca sa te enervezi de neindemanarea copilului sau de teama de a exersa si atunci il certi si totul de naruie, fara sa-ti dai seama.

    Se poate intampla ca anumiti copii sa poata efectua un sport mai devreme decat altii, daca exista recomandari orientative pentru anumite varste. De exemplu, se considera ca, mai ales in cazul fetelor, nu este recomandat sa le introduci in tainele patinajului pe gheata sau role pe asfalt, ca si la schi, mai devreme de varsta de patru ani. S-ar putea sa fii insa surprinsa cand vei observa ca pe partie apar si prichindei mai mici decat ti-ai imaginat, nu din vointa nefireasca a parintilor, ci ca un rezultat al cererilor acestor pitici si al aptitudinilor lor.

    Ideal ar fi ca inainte de a-i prezenta copilului un sport anume sa te asiguri ca stapanesti foarte bine situatia, locul unde il duci este sigur si echipamentul foarte bun. Astfel, daca il duci la sanius, foloseste o sanie robusta care sa poata fi dirijata usor. Scaunul ar fi bine sa fie captusit. Nu folosi niciodata sanii improvizate acasa, pungi de plastic sau barci gonflabile deoarece sunt periculoase si greu de manevrat. Inainte de a se da cu sania asigura-te ca sunteti pe partia potrivita si ca nu exista riscul sa se loveasca, adica partia nu este prea abrupta, prea aglomerata sau cu gheata sau pietre. Aseaza-l in fund pe sanie, nu pe burta sau pe spate deoarece poate pierde controlul mai usor si se poate accidenta. La patinaj, du-l numai in locuri special amenajat. Asigura-te ca ramane in perimetrul desemnat tot timpul, patineaza in aceeasi directie cu restul persoanelor, dar are suficient loc sa se miste si nu face nimeni glume proaste cu el, punandu-i piedici.

    Daca micutul va merge la schi sau snowboard, trebuie sa aiba un echipament care sa i se potriveasca perfect, adica trebuie sa dispui si de cizme sau clapari speciali, aparatoare pentru gat, casca de protectie si aparatoare pentru genunchi. Specialistii nu recomanda snowboardingul copiilor sub 7 ani. Inainte de a incepe distractia, asigura-te ca micutul nu mesteca guma, caramele sau nu are bomboane deoarece se poate ineca.

    Atentie: Tine cont de faptul ca orice sport alegi sau isi doreste copilul tauu sa practice, este necesara si disponibilitatea ta sau a oricarui membru al familiei pentru antrenamente ulterioare. Nu cheltui prea multi bani pentru achizitionarea echipamentelor. Copiii cresc foarte repede, iar pe de alta parte exista riscul sa nu se acomodeze cu o anumita activitate. Ia strictul necesar si informeaza-te in privinta centrelor speciale care ofera echipament de calitate spre inchiriere.

    Sfat: Indiferent ce sport practica copilul tau, este important sa fie echipat corespunzator. Imbraca-l in mai multe randuri de haine daca nu ai unele din materiale special concepute pentru vremea rece. Corpul copilului trebuie sa se pastreze cald pentru a functiona corect si, cu cat e imbracat mai bine, cu atat va rezista mai mult afara. Asigura-te apoi ca nu are sireturi care sa se agate de sanie, schiuri si alte echipamente, deoarece pot cauza rani grave. Indeparteaza-le de la gluga sau din zona gatului si scurteaza-le pe cele de la geaca sau incaltaminte. Foloseste fulare scurte si baga-le pe sub geaca. Nu uita, desi este iarna, de crema de protectie solara pentru ca razele soarelui reflecta lumina de pe zapada stralucitoare si de pe gheata pe fata copilului, chiar daca este innorat.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here