Organizatia Mondiala a Sanatatii si Unicef au anuntat certificarea a 23 de maternitati din toata tara ca „Spital Prieten al Copilului”. Oficialii Unicef Romania au explicat ca in spitalele certificate astfel este sprijinita si promovata alaptarea la san, iar bebelusii stau in aceeasi camera cu mamele. Astfel, avantajul consta in faptul ca proaspetele mamici sunt familiarizare cu tehnicile de ingrijire a copilului si cu comportamentul acestuia astfel incat, in momentul in care pleaca acasa sa stie ce au de facut.
Chiar daca initiative de acest gen mai pot fi intalnite in multe dintre maternitati, in cazul de fata, medicii vorbesc mai mult despre importanta promovarii alapatarii la san, in conditiile in care in tara noastra, la iesirea din maternitate proportia mamelor care reusesc sa-si alapteze copilul la san este de aproape 90 la suta dar cand copilul implineste varsta de sase luni, proportia se reduce la 16%. Altfel, se poate vorbi despre o medie europeana de la care Romania nu se abate, dar medie care, tradusa in indicatori de sanatate inseamna probleme pentru copil.
Pentru ca la noi in tara, mamele renunta foarte usor la alaptarea la san pentru a apela la laptele de vaca, mult mai ieftin, sau dintre cele care alapteaza multe au o nutritie incorecta, rezultatul este ca peste 50% din copiii romani sufera de anemie. Laptele de vaca nu contine fier, esential pentru copil. Medicii atrag atentia ca un copil hranit cu lapte de vaca sau lapte de vaca combinat cu cereale sau biscuti si care este grasut si frumusel nu este neaparat sanatos.
Lipsa fierului face ca celulele creierului sa se divida la o rata foarte redusa, ceea ce duce la o dezvoltare insuficienta a creierului. Incetarea precoce a hranirii bebelusului la san, introducerea in alimentatie a laptelui de vaca inaintea varstei de trei ani si diversificarea dietei inainte de sase luni sunt principalele cauze ale carentelor acute de fier in organismul micutilor. Potrivit specialistilor, pentru a reduce numarul bebelusilor anemici ar trebui ca acestia sa fie alaptati pana la cinci-sase luni, iar dupa aceasta varsta, micutii sa fie hraniti cu alimente imbogatite cu fier. Medicii atrag atentia mamicilor ca pentru o diversificare corecta trebuie foarte multa rabdare si colaborare cu medicul pediatru si nutritionistul.
Lista maternitatilor certificate:
- Maternitatea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Arad
- Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare
- Maternitatea Spitalului Orasenesc Bicaz
- Maternitatea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani
- Maternitatea Spitalului Municipal Campia Turzii
- Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Deva
- Maternitatea Spitalului „Cuza Voda”, Iasi
- Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Ilfov
- Maternitatea Spitalului Municipal Medgidia
- Maternitatea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Oradea
- Maternitatea Spitalului „Sfantul Pantelimon”, Bucuresti
- Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt
- Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Resita
- Maternitatea Spitalului Municipal Roman
- Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Sibiu
- Maternitatea Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei
- Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Suceava
- Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Targu Mures
- Maternitatea Spitalului Orasenesc Targu Neamt
- Maternitatea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie “Dr. D. Popescu”, Timisoara
- Maternitatea Spitalului Universitar de Urgenta, Bucuresti
- Maternitatea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Ramnicu Valcea
- Maternitatea IOMC – Polizu
Povesteste-ne si tu despre experienta ta ca mama in maternitatatea unde ai nascut. Ti-a fost usor/greu sa iti alaptezi bebelusul? Esti adepta alaptarii la san? Ai fost incurajata/descurajata de catre personalul medical? Ce imbunatartiri crezi ca ar trebui aduse sistemului medical in acest sens sau altui gen de asistenta pentru cresterea si ocrotirea mamei si copilului?