Calitatile vitaminei C

    Foto: Shutterstock

    Studiile si medicii spun despre vitamina C, cunoscuta sub numele de acid ascorbic, ca prezinta o importanta capitala pentru organism, fiind cel mai puternic antioxidant, antiinfectioasa, tonifianta si antitoxica.

    Vitamina C este renumita pentru proprietatea ei de a diminua perioadele de convalescenta, intarzie aparitia cataractei si-i reduce gravitatea cu 50%, are actiune antialergica, se foloseste ca laxativ natural si, mai ales, mareste durata vietii deoarece asigura coeziunea celulelor proteice, marind astfel durata vietii. Datorita acestor proprietati, vitamina C este indicata intr-un numar mare de afectiuni dar si pentru prevenirea acestora. E

    ste posibil sa fi auzit despre recomandari in privinta administrarii de vitamina C in caz de boli infectioase acute si febrile, surmenaj fizic si intelectual, anemii, anorexie, oboseala, neadaptarea organismului la frig, diferite alergii, arsuri, hemoragii nazale si hemoragii vaginale, acnee, celulita, stres, carenta de calciu, raceala si gripa, tulburari respiratorii, diferite tulburari digestive, afectiuni vasculare, deficiente in buna functionare a glandelor sexuale, angine, sinuzite, diabet, pneumonii, dificultati in mentinerea sarcinii si asigurarea alaptarii, in cicatrizarea ranilor. Pentru un adult sanatos necesarul este de 73 mg/zi.

    La femeile aflate in perioada de graviditate, acesta este de cea 100 mg/zi, iar la cele care alapteaza – de 50 mg/zi. Necesarul de vitamina C al copiilor este de 1,5-2 mg/kilogram-corp/zi, in functie de varsta. Sunt si autori care recomanda doze de vitamina C mai mici. Cel mai important este sa ceri ajutorul medicului pentru a cunoaste exact ce iti trebuie.

    Hipovitaminoza C se evidentiaza prin oboseala, sangerari ale pielii si mucoaselor, umflarea dureroasa a incheieturilor, incetinirea cresterii, tulburari in activitatea sistemului nervos si a celui muscular, diminuarea rezistentei organismului la infectii. Profilaxia hipovitaminozei C se poate realiza usor, prin asigurarea unui aport zilnic corespunzator, deoarece vitamina nu se acumuleaza in organism, excesul fiind eliminat in permanenta pe cale renala.

    Sfat: Pentru a preveni instalarea hipovitaminozei C, se recomanda cosumul ceaiurilor de macese si cele din fructe de catina alba pulpele de macese si fructele de catina alba, precum si pasta de macese, coacazele negre, frunzele de patrunjel, boiaua de ardei rosu dulce, sau suplimente nutritive ce contin extrase concentrate din aceste plante sau chiar vitamina C. Vitamina C se mai gaseste in papaya, portocale, broccoli, ardei gras, capsuni, grapefruit, pepene, rosii, mango, cartof, varza, spanac, lamaie, varza, afine.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here