Aproximativ 50 de copii de la gradinita Olga Gudynn din Bucuresti vor participa in perioada 11 – 22 ianuarie la un proiect ce isi propune familiarizarea lor cu medicii dentisti si cu mediul cabinetului stomatologic. Programul ,,Psihologia copilului in context cu medicina dentara” derulat de Liga studentilor la Medicina Dentara are un scop profilatic menit sa inlature in primul rand spaima celor mici, dar si a celor mari fata de medic.
Grupul tinta este format din copiii cu varsta intre 4-7 ani, fiind o perioada foarte importanta deoarece apar primii dinti permanenti. Programul, desfasurat si in anii trecuti, ajungand acum la a 3-a editie, are ca obiective implementarea unei educatii sanogene in randul copiilor prescolari, obisnuirea cu relatia medic-pacient, prin transpunerea copiilor in rolul de medic dentist, constientizarea privind importanta vizitei la medicul dentist, prin demonstratii practice (pe papusi de studiu) precum si prin filmulete educative despre sanatatea oro-dentara. De asemenea, se doreste educarea cu privire la necesitatea vizitei preventive la medicul dentist, scaderea incidentei cariilor dentare si a pierderilor dentare.
Specia umana are doua serii de dinti: temporari sau de lapte (cate 10 pe fiecare arcada) si permanenti. In jurul varstei de 5-6 ani copiii prezinta modificari la nivelul dentitiei, constand in: trecerea de la dentitia deciduala la dentitia permanenta prin aparitia molarului 1 definitiv (molarul de 6 ani) si eruptia incisivilor centrali inferiori consecutiv caderii incisivilor deciduali impreuna cu anumite fenomene patogene: procese cariogene superficiale sau profunde (carie de biberon), coloratii, marmoratii. Aceste tulburari pot avea consecinte nefaste asupra dintilor permanenti: dintii permanenti apar mai devreme si vor fi mai putin rezistenti la carie si predispusi precoce pierderii; se perturba rapoartele de ocluzie (relatiile care se stabilesc intre dintii celor doua arcade: maxilara si mandibulara).
In timpul sedintelor de consultatie se va incerca obisnuirea copiilor cu cadrul medical cat si evaluarea statusul oro-dentar, cu indicarea tehnicilor de periaj adecvate cat si a masurilor profilactice auxiliare. In cazul evidentierii unor afectiuni mai complicate, pacientii vor fi redirectionati spre medicii dentisti.
Programul este gandit a se derula pe parcursul a trei saptamani. In prima saptamana are lor prezentarea unei scenete cu tema «Efectele nedorite ale unei alimentatii nesanatoase» (personaje: Zana Maseluta, Batrana Padurii, Iepurasul “Dent”, Ursuletul “Choco”), copiii primind la final, drept recompense fructe: morcovi si mere. In ceea de a doua saptamana, copiii vor veni la clinica unde se va incerca familiarizarea acestora cu mediul cabinetului, fiecare copil avand posibilitatea sa fie «doctor» pentru cinci minute.
«Doctorii», imbracati corespunzator cu halate, manusi si masca, vor consulta modelele special create « Dr.Kangaroo», avand ca asistenti medicali studenti ai Universitatii de Medicina si farmacie Carol Davila, Bucuresti -> Medicina Dentara. In aceasta etapa va avea loc educarea copiilor in vederea efectuarii unui periaj corect, accentuand importanta periajului in dezvoltare dentitiei permanente. In cea de a treia saptamana, copiii cu varstele cuprinse intre 4-7 ani vor fi consultati de catre studentii in anii terminali, realizandu-se fise medicale. Se va verifica imbunatatirea periajului: copiii se vor spala pe dinti de fata cu studentii si se va verifica corectitudinea periajului, urmand ulterior a li se administra revelator de placa pentru a evalua rezultatele.
Cei mai constiinciosi copii vor primi premii din partea sponsorilor si a organizatorilor: produse de igiena orala, clepsidre pentru a controla durata periajului.
Organizatorii invita si alte gradinite sa fie incluse in acest proiect.
Institutiile interesate pot cere detalii despre program de la Diana Craciun – [email protected] sau Irina – Livia Mitrofan la [email protected].